Cover
Belföld
Változik a cafeteria 2018-ban
2018-01-0218:58
cafeteria, szép-kártya, erzsébet-utalvány, adómentesség
A Tudakozó vendége volt Fata László, cafeteria szakértő, aki beszámolt arról, hogyan változnak a béren kívüli juttatások az idei évben. Egyes juttatások esetén mint például az Erzsébet-utalvány vagy a nyugdíjpénztár csökken a közteher, így akár 5000 forinttal többet költhet, aki ezek közül választ.
A cafeteria általában azt jelenti egy munkáltatónál, hogy van egy keretösszeg, amit fel lehet osztani. A dolgozó pedig választhat többek között SZÉP-kártyát, pénzösszeget, kulturális belépőket.
– magyarázta a szakértő.

Az egyes meghatározott juttatások esetén, ahova tartozik a nyugdíjpénztár, egészségpénztár, Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet, ajándékutalvány, ezekben az esetekben a közteher 43,66-ról 40,71 százalékra csökken. Ami egy átlagos 300 ezres keretnél nagyjából 5000 forintos többletet jelent a dolgozók számára.

Az adómentes juttatások terén jó hír, hogy megmarad minden, sőt jön új elem és bővülés is várható. – tette hozzá Fata László.
A munkáltatók körében a pénzösszeg juttatás a legnépszerűbb, ugyanis ezzel van a legkevesebb adminisztráció. Másik szélsőség a lakáshitel-támogatás, ahol az indításkor nagyon sok adminisztráció van, le kell ellenőrizni valóban lakáshitelre fogják-e költeni. Nagy összegekről van szó ugyanis a jogalkotó a lakásérték 30 százalékáig, ötmillióig engedi adómentesen ezt a juttatást. Ezért is fontos, hogy cél szerint kerüljön felhasználásra az összeg.

Aki messzebb lakik a munkahelyétől kérhet adómentesen albérlet-támogatást is. Ez a hozzájárulás 2018-ban a minimálbér 60 százalékáig terjedhet, ami 82.800 forintot jelent havonta.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA elérhető. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ