Cover
Belföld
Dömötör Csaba: Magyarország erősödve vághat neki az új évnek
2017-12-3111:10
dömötör csaba, erzsébet utalvány, adó, minimálbér, családtámogatás
Január 1-jén ezúttal is több változás is életbe lép, a kormány pedig az elmúlt évekhez hasonlóan most is jó hírekről tud beszámolni. Újra nő a minimálbér, bővülnek a családtámogatások és csökkennek egyes adók, miközben nőnek a nyugdíjak és több forrás jut az ország védelmére - fejtette ki Dömötör Csaba, hozzátéve, ezek az intézkedések egy erősödő Magyarország képét mutatják.
A kabinet szeretné, ha a gazdaság erősödését minden magyar ember és család a saját életében is megérezné - mondta Dömötör Csaba, aki jó hírnek nevezte, hogy jövőre a minimálbér 8 százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig 12 százalékkal növekedik. Ez a korábbi emelésekkel együtt azt jelenti, hogy a minimálbér 2010-hez képest 88 százalékkal magasabb lesz, a szakmunkás minimálbér pedig megduplázódik - mondta. 

Az államtitkár szólt arról is, hogy folytatódnak az ágazati béremelési programok is, magasabb bérre számíthatnak a rendvédelem területén, a felsőoktatásban és az állami vállatoknál dolgozók is. Tehát jobban megéri dolgozni, ami abból is látszik, hogy soha nem vállaltak munkát annyian Magyarországon a rendszerváltás óta, mint most - tette hozzá. Dömötör Csaba közölte, a kormány politikájában továbbra is kiemelt szerepet kap a családok támogatása, ezért is jó hír, hogy tovább erősödik a családtámogatási rendszer. A gyermekvállalás után továbbra is adókedvezmény jár, januártól a kétgyermekesek már havi 35 ezer forintot tudnak leírni, miközben nő a gyed összege és folytatódik az otthonteremtési program is, amely eddig már több mint 60 ezer magyar családnak nyújtott segítséget. Aláhúzta, az idősek is számíthatnak a kabinetre: a nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány mellett januárban újra nőnek a nyugdíjak, ezúttal 3 százalékkal. 

Emlékeztetett, csökken a munkaadók adója, ami megnyitja az utat további béremelések előtt, emellett csökken a kisvállalkozói adó, kisebbek lesznek a lakáskiadás terhei és több termék forgalmi adója is csökken, így például az internet áfája 5 százalékra mérséklődik, ami a legalacsonyabb lesz Európában. Dömötör Csaba kiemelte, Magyarország csak akkor mehet tovább a megkezdett úton, ha képes fenntartani és megerősíteni a biztonságát, amelyre az illegális bevándorlás jelenti a legnagyobb veszélyt. Ezért is fontos tény, hogy a 2018-as költségvetésben 50 milliárd forinttal áll majd több rendelkezésre az illegális bevándorlás elleni küzdelemre, emellett a rendvédelmi dolgozók 2016-2019 között átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak - fejtette ki.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ