Cover
Kultúra
A Jeli Arborétum csodálatos világa
2017-12-2218:00
jeli, arborétum, ambrózy, virág, növény, örökzöld, malonya
Ambrózy-Migazzi István 1869-ben született Nizzában. A legváltozatosabb tájakon utazgatva rabul ejtették Anglia partjai, Algéria buja flórája, A Földközi-tenger mediterrán növényei, lombhullató örökzöldjei. Ezektől a csodálatos élményektől elbűvölve, lehetetlent nem ismerve határozta el, hogy elhozza a kontinentális éghajlatú Magyarországra az örök tavaszt. Az ECHO TV Zöld világ című műsorában az ő munkásságát mutattuk be.
Első Arborétumát Malonyán hozta létre, melynek a világháború vetett véget. Később Vas megyében találta meg az ideális helyet az Arborétum számára. Az arborétumban dolgozó erdészek Ambrózy gróf elveit követve megfelelően gondozzák a keretet késő ősszel és télen is, így a jeges hidegben is él-virul az itt található növényvilág. 

Igazi úttörőnek nevezte Ambrózy-Migazzi Istvánt a Zöld világ vendége, Ruborits Tamás a a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője. Elmondása szerint az 1800-as évek végén az emberek nem hitték, hogy ezek a növények megmaradhatnak. A gróf ennek ellenére kipróbálta, és távoli országokból hozott növényeket, melyeket első arborétumában telepített le. Malonyán több mint 700 örökzöld fajt tudott megtelepíteni, így megcáfolta azt a tézist, hogy a kontinentális klíma túlságosan száraz és kemény nyarai illetve a hideg telei elpusztítják ezeket a növényeket, mondta Ruborits Tamás. 

Jelenleg 101 hektáron terül el a kert, mely egy hatalmas léptékű gyűjteménnyel büszkélkedhet – nyilatkozta Ruborits Tamás , továbbá hozzátette, hogy három fő részre tagolódik. Az első a gróf öröksége, melyen máig láthatóak azok a növények melyeket személyesen a gróf ültetett. A hatvanas években erdei fenyő alá telepítettek az erdészek több mint 6000 tő rododendront. A harmadik terület pedig a táj övezetek, több mint 70 forrás csobog a kert hátsó részében és 10 erdőrészleten keresztül halad ez a kis patak.

A MŰSOR IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ