Cover
Kultúra
Kárpátalján felavatták a vereckei honfoglalási emlékmű új oltárkövét
2017-12-2118:26
honfoglalás, emlékmű, kárpátalja, vereckei-hágó, bajkai istván
Az oltárkő Budapest VII. kerületi önkormányzatának támogatásával készült. Bajkai István, a VII. kerület alpolgármestere személyesen ment ki, hogy segítse az ottélőket. Bajkai István, Tudakozó című műsorunkban elárulta, hogy legutóbbi látogatásakor megfigyelte, hogy a nehéz sors és a megrongált emlékmű milyen állapotokat eredményez a környéken. 
Bajkai IStván szerint a Vereckei-hágónak mindig is kiemelt szerepe volt a magyarság történelmében. Verecke az egyik legfontosabb magyar történelmi hely, hiszen ezen a hágón keresztül érkeztek meg őseink a Kárpát-medencébe. Az emlékművet nem könnyű megközelíteni, hiszen 839 méter magasan helyezkedik el. 
A szegénység mellett, az ott élő magyaroknak meg kell küzdeniük a kirekesztettséggel is, hiszen sok példa tanúsítja, hogy magyarnak lenni, magyarul beszélni akár a munkahely elvesztését is eredményezheti. Bajkai István, úgy véli a külhoni magyaroknak nagy segítség az anyagi támogatásokon túl, az anyaország politikai, külpolitikai, biztonságpolitikai kiállása, és kapcsolattartása. Az alpolgármester elmondása alapján a határainkon túl élő magyaroknak sokszor már a jelképes formában történő kapcsolattartás is sokat jelent.

A Kelet és Nyugat közötti kapu

Az 1896-ban, a millennium évében állított honfoglalási emlékmű a csehszlovák korszakot még átvészelte. Az 1940-es évek második felében azonban a rajta elhelyezett emléktáblákat leverték, majd az 1950-es évek közepén az egész emlékművet szétbontották. A felső részét alkotó obeliszk ma a közeli Tuholka faluban a községháza előtt áll. Az emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ