Cover
Belföld
Újabb jobbikos botrány
2017-12-1806:23
Egy roma fiataltól vonta volna meg a támogatást a holokauszttagadó debreceni jobbikos önkormányzati képviselő. Ágoston Tibor szerint a cigány tanulónak nem tehetséggondozó, hanem egy felzárkóztató programban lenne a helye. Közben a Jobbik egyik alapítója arról beszélt: szinte biztos, hogy a 2018-as választás Vona Gábor bukásával és a Jobbik szétszakadásával végződik.
Nemrég jelentette be Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő, hogy nem ért egyet a párt politikai irányváltásával, ezért nem indul a következő választáson. A Jobbik korábbi országgyűlési képviselője még keményebben fogalmazott. Gaudi-Nagy Tamás legvadabb álmaiban sem tudta volna elképzelni, hogy Vona Gábor a balliberális oldal irányába fog nyitni, úgy véli: a pártelnök megtévesztette a választóit, mert nem azt a politikát és értékrendet követi, amire felhatalmazást kapott. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában most a Jobbik egykori választmányi elnöke fakadt ki. Nagy Ervin szerint Vona a hatalom megszerzése érdekében lepaktált Simicska Lajossal, a baloldallal és a liberálisokkal, ám most az látszik, hogy ez az elvtelen politika megbukott. 

A közvélemény kutatási eredmények alapján, illetve a mostani időközi választások eredményeit nézve el lehet mondani hogy a néppártosodás a Jobbik esetében kudarcba fulladt ez a kétkulacsos politika, hogy nemzeti radikálisok felé is próbálunk üzenni, illetve próbálunk a baloldalhoz és a liberálisokhoz dörgölőzni. Ez nem működött, az egész kudarcnak a felelőse Vona Gábor és tanácsadó köre, illetve azok a politikusok, akik még ottmaradtak a Jobbikban és vállalják ezt a fajta elvtelen politikai vonalat. 

Az utóbbi időben pedig egyre-másra jelentek meg azok a korábbi nyilatkozatok, esetek, amelyek hiteltelenné tették a Jobbik jelenlegi politikusainak cukisodását, a baloldali-liberális választók felé kacsintgatását. 

Apáti István néhány éve a Szent Korona Rádió adásában nyíltan zsidózott és cigányozott. Az Országgyűlés jobbikos alelnöke, a skinhead múltú Sneider Tamás fiai ellen pedig cigányok ellen elkövetett erőszak miatt indult büntetőeljárás. 

Egy korábbi esetet pedig az Index elevenített fel. 2014-ben Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője a holokauszton élcelődött. Egy kulturális bizottsági ülésen 2013. december 19-én egy pályázat elbírálásának a bemutatása során a kulturális osztály vezetője a következőt mondta: 

Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül az egyik a magyar áldozatok, a hősök a háborúban elesettek a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt, még mindig nem jó a holokaszt szándékos volt elnézést érte.
A képviselőt 2016-ban holokauszttagadás bűntette miatt ítélte el a bíróság. 
A politikust azóta sem zárta ki soraiból a Jobbik, még azok után sem, hogy a napokban újabb botrányt okozott. Az egyik képviselőtestületi ülésen azért szólalt föl, mert szerette volna megvonni a támogatást egy roma fiataltól. Ágoston Tibor azt indítványozta, hogy a cigány fiatalnak az Arany János Tehetséggondozó Program helyett, Rostás Winnetou néven felzárkóztató programot kellene indítani. 

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ