Cover
Kultúra
70 év után került elő egy elveszettnek hitt Csontváry-festmény
2017-12-1610:10
csontváry, tudakozó, rekord, árverés
Csontváry az Olasz Halász című festményét 1901-ben festette, de a második világháború után nyoma veszett. A műalkotás 70 év után került elő és most árverésre bocsájtják, ahol ára akár a 200 millió forintos rekordárat is elérheti. A Virág Galéria és Aukciósház szakértője Kaszás Gábor volt a Tudakozó vendége.
Kaszás Gábor, művészettörténész elárulta a Tudakozóban, hogy Csontváry már a maga korában is egy meg nem értett művészként tevékenykedett. A festő életpályája is különös, hiszen csupán életének 15 évében foglalkozott festészettel, előtte gyógyszerész volt. Ez a tapasztalat később jól jött neki, hisz ekkortájt a festők, még maguk keverték ki és készítették el a festéket.
Csontváry festményei könnyen beazonosíthatók, mivel előszeretettel választott olyan helyszínt ami akkoriban igen népszerű a turisták körében. Művészete során arra törekedett, hogy egy hidat teremtsen a múlt és a jövő között. Az Olasz Halász című festménye Szicília első parlamentjét ábrázolja, mely ma múzeumként funkcionál.

Orosz hadizsákmány lehetett a festmény

Az Olasz halász a hatodik Csontváry-mű, ami a rendszerváltás óta nyilvános árverésre kerül. Ezt, a 70 évig lappangó festményt állítólag csak egyszer, 1936-ban láthatta a nagyközönség a Fränkel Szalon Csontváry-kiállításán, az utókor pedig mindössze egy fekete-fehér reprodukcióról ismerhette csupán. A korábbi szakirodalom szerint a festmény 1945-ben orosz hadizsákmányként tűnhetett el Budapestről. Utóbb derült csak ki, hogy a kép, ami egykor feltehetően a rejtélyes körülmények között New Yorkban 1947-ben meghalt Neményi Bertalan gyűjteményébe tartozott, és elkerülte a háborús fosztogatást. A festmény csak 2009-ben bukkant fel ismét, azután ismét eltűnt évekre egy magángyűjteményben. A festmény tulajdonosa pedig most látta elérkezettnek az időt arra, hogy aukcióra bocsássa a művet. Az Olasz halász 160-240 millió forintos becsérték mellett 100 millió forintos kikiáltási árról indul, ami rekord a magyar árverések történetében - írja az Origo.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ