Cover
Belföld
Lázár: az állam kártalanítja a Czeglédy-ügy károsultjait
2017-12-1419:24
Lázár János, kormányinfó, Czeglédy Csaba, mszp, 3-as metró, jobbik, ÁSZ
Az állam kifizeti a Czeglédy-ügyben károsult diákok követelését, majd azt érvényesíteni fogja Czeglédy Csabával és "bűnszervezetével" szemben - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. 
A politikus példátlannak nevezte az ügyet, mert a ma már előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője és az ő "bűnszervezete" - a gyanú szerint 3 milliárd forintos csalást elkövetve - visszaélt az iskolaszövetkezeti rendszerben dolgozó diákok jóhiszeműségével. 

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány megkönnyíti a földhasználati szabályokat annak érdekében, hogy ösztönözze a mezőgazdasági érdekeltségeket napelemparkok létrehozásában. Ismertette, hogy a kormánydöntés 0,5 megawattos kiserőműveket érint 1 hektáros területeken, az állam pedig kötelezően átveszi a megtermelt áramot. Lehetőség lesz - a Magyar Fejlesztési Bank révén - kedvezményes hitel bevonására, és arra bíztatják a hálózattulajdonosokat, hogy minél több csatlakozási pontot létesítsenek. A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben, cél, hogy az áramszükséglet egyik felét Paks termelje, a másik felét pedig naperőművek. Jó esetben a következő években több ezres napelempark létesülhet - jegyezte meg, kitérve arra is, hogy a 2600 eddig kiosztott jogosultságból 1300 létesítési vagy telephely-megjelölési határideje december 31-én lejár, ezt a kormány nem kívánja meghosszabbítani, hanem február végéig dönt az engedélyek sorsáról. 

Beszámolt a parlament előtt fekvő településrendezési jogszabályról is, amely három törvényt von össze és - mint mondta - "rendet vág" a helyi és az országos szabályok között. A reform céljaként az építési szabályok könnyítését és a bürokráciacsökkentést jelölte meg és fontos újításnak nevezte az ingyenes díjmentes digitális alaptérképet is. A Balatonra vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy mindenki hozzáférjen a parthoz, kemping helyett pedig ne lehessen például lakóparkot építeni. A Budapestre vonatkozó passzusokról szólva pedig azt mondta: megszűnik a lehetőség, hogy 65 méternél magasabb magasház épülhessen. 

A kormány döntései között említette, hogy jóváhagyták mintegy tucatnyi turistaszállás újjáépítését, Csepellel pedig 10 éves fejlesztési tervről fognak megállapodni. Jelezte azt is, hogy a két kabinet 128 napirendet tárgyalt meg, ezek között kijelölte 16 új lőtér helyszínét, továbbá az elővásárlási joggal megszerzett volt BÁV-székházat a református egyház tulajdonába adja. Határoztak a földművelési tárca épületfelújításának előkészítéséről és az Állatorvostudományi Egyetem felújításának megtervezéséről. 

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a Microsoft Magyarország felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, Lázár János azt mondta: eddig rendezett és normális kapcsolatban álltak a Microsofttal, amely szoftvereket és licenceket szállít a kormányzatnak, amely viszont nem az amerikai informatikai óriásvállalattal, hanem az anyacég által kiválasztott viszonteladóival van kapcsolatban. A Microsoft üzletpolitikai döntéseihez a kormánynak nincs köze, ahogyan ahhoz sem, hogy a cégnek milyen vitája van egy korábbi magyarországi vezetőjével - jelentette ki. A Miniszterelnökség csak olyanokat alkalmaz, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek - tette hozzá, utalva arra, hogy Sagyibó Viktor a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágának vezetője ma már a Miniszterelnökség miniszteri biztosa. Zajlanak a tárgyalások, az azonban biztos, hogy január 1-jétől egyetlen licenc-t vagy szoftvert sem vonnak vissza - fejtette ki. 

A 3-as metró akadálymentesítése ügyében kérdésre azt mondta: alapvetően budapesti ügyről van szó, de a kormány kész tárgyalni róla mind a fővárossal, mind az érintett civilekkel. 

A Jobbik állami számvevőszéki (ÁSZ) vizsgálatát firtató felvetésre a politikus úgy reagált: a hatalom semmilyen nyomást nem gyakorolt az ÁSZ-ra, a kormány még csak kommentálni sem fogja az esetet, tekintettel arra, hogy egy parlamenti párt pénzfelhasználási ügye nem a kormány ügye. 

Arra a kérdésre, hogy lájkolta volna-e a Pócs János fideszes képviselő által a Facebookon közzétett, nagy vitát kiváltó fotót - amelyen egy megpörzsölt disznó látható "Ő VOLT A SOROS!!!" felirattal -, Lázár János azt felelte: nem lájkolta volna, mert nem tetszik neki, és mert az nem méltó egy fideszes képviselőhöz.
  
Arra, hogy a miniszterek milyen év végi többletkiadási igényt jeleztek, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: nincs lezárva a kassza, a jövő héten történik meg a zárás, de nagyságrendileg "30-50 milliárd forintról beszélünk". Arról is szólt, hogy a hiány akár kevesebb is lehet, mint a költségvetési törvényben jelzett. 

Megkérdezték egy esetleges kormánygép beszerzéséről is. Azt felelte: a honvédelmi miniszternek a csapatszállító képesség helyreállítására van mandátuma, ugyanis a régi, 30-40 éves gépeket jövőre ki kell vonni a forgalomból. Csapatszállításra alkalmas és tűzképességgel rendelkező harci helikopterek felújítása már zajlik - tette hozzá, jelezve: ezekre van érvényes kormányzati döntés. Véleménye szerint ugyanakkor Magyarország jelen pillanatban az egyetlen ország az EU-ban, amely nem rendelkezik saját kormányzati géppel, szerinte a repülőjegyek és a bérlési költségek drágábbak, mint ha rászánnák magukat, hogy normális kormányzati szállítási flottát építsenek ki. 

Az isztambuli egyezmény esetleges ratifikálására vonatkozó kérdésre azt mondta: az nem szerepel a kormány 2018-as jogalkotási tervében és a választások előtt általánosságban a kormány már nem szeretne új javaslattal élni a parlamentben. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ