Cover
Belföld
Czibere: Folyamatosan csökken a szegények és a szegénység által veszélyeztetettek száma
2017-12-1113:04
szegénység, magyarország
A 2008-ban kezdődött gazdasági válság előtti szint alá sikerült csökkenteni a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek számát Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly.
Az elmúlt négy évben csaknem egymillió embert sikerült a szegénységi veszélyzónából kimenteni, és jelenleg a gazdasági válság előtti szintnél is alacsonyabb a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma.
- mondta az államtitkár. 

Felhívta rá a figyelmet, hogy a szegénység csökkentése nem az ország eladósodása árán történt, hanem a szegénység úgy mérséklődött, hogy közben csökkent az államadósság. 

Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal statisztikai igazgatóságának elnökhelyettese a háztartások életszínvonaláról szóló beszámolóban közölte, a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 2016-ban 2,5 millió embert, a lakosság 25,6 százalékát érintette, 76 ezer emberrel kevesebbet az egy évvel korábbinál. 

Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés által veszélyeztetettek azok, akik három dimenzió legalább egyikében érintettek, ezek a relatív jövedelmi szegénység, a súlyos anyagi depriváció, a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartás. 
A mélyszegénység, azaz mindhárom dimenzió által veszélyeztetettek a tavaly lakosságot tekintve 112 ezer fő volt, ami egy 38,4 százalékos csökkenés eredménye. 

Hozzátette, hogy 2016-ban a roma népesség több mint 75 százaléka volt veszélyeztetett, míg egy évvel előtte 83 százalék. 
A legnagyobb javulás a 18 év alattiak körében következett be, esetükben a jövedelmi szegények aránya mintegy öt százalékos csökkenés után jelenleg 14,8 százalék. 

 Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy a felzárkózáspolitika eredményei egy komolyan átgondolt, jól megtervezett munka következményei. 

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a felzárkózáspolitika alapjait gyermekkorban, az oktatásban kell lerakni, a gyermeknél elért eredmények ugyanis jelentős hatást gyakorolnak a felnőttekre. A felnőttek felzárkóztatása pedig hatással van az egész társadalomra.
– emelte ki a helyettes államtitkár.
Czibere Károly a periférián élők helyzetéről szóló eseményen kiemelte: 2012 vége óta folyamatosan csökken a szegények és a szegénység által veszélyeztetettek száma.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ