Cover
Belföld
Karácsony Gergely felajánlotta magát az MSZP-nek
2017-12-1009:00
Karácsony Gergely, mszp, párbeszéd, pm, molnár gyula, hiller istván, kunhalmi ágnes
Karácsony Gergely lehet az MSZP-PM közös miniszterelnök-jelöltje - derült ki a szocialisták választmányi ülése után. A Párbeszéd első embere mindezt nem cáfolta. Molnár Gyula, az MSZP elnöke pedig egyenesen megerősítette, hogy már csak a kongresszusi döntésre várnak az újabb személyi kérdésben.
Eredetileg ezen a hétvégén tartották volna az MSZP jelöltállító kongresszusát. Helyette azonban program bemutatót hirdetett az ellenzéki párt, ugyanis a DK-val folytatott egyeztetések megrekedtek a listaállításról és az egyéni jelöltekről. A pártvezetés mégis elszánt, mert az eseményre meghívták a PM elnökét is. Karácsony Gergelyről csütörtökön derült ki, hogy van egy MSZP-s ajánlata a Párbeszéddel közös listára, és a közös miniszterelnök-jelöltségre. 

Az eredeti tervektől eltérően mégsem Kunhalmi Ágnes budapesti elnök lépett elsőként a színpadra, mint az esemény háziasszonya, hanem Molnár Gyula. A pártelnök már a felkonferálásnál nagyot bakizott, mert az Együtt elnökeként mutatta be a zuglói polgármestert, miközben Szigetvári Viktor, a törpepárt társelnöke két napja élő adásban rúgta ki a Párbeszéd vezetőjét, amiért a hátuk mögött tárgyalt a szocialistákkal. Karácsony az ebből fakadó dilemmáját egy Star Wars idézettel igyekezett elütni. 

Tedd azt, ami helyes és ne azt, ami könnyű.
- fogalmazott a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. 

A politikus azzal indított, hogy komoly problémák vannak az ellenzéki együttműködés területén, majd felajánlotta magát az MSZP-nek.
Döntsétek el ti, hogy milyen szerepet szántok nekem ebben az együttműködésben, ha kellek, akkor én jövök, és hozom magammal mindent, amit tudok. Hozom magammal a népszerűségemet, hozom magammal azt a közös zuglói sikert, amit elértünk Zuglóban a 2014-es polgármester választáson, ami a mi közös sikerünk volt. Nem az én sikerem, a mi sikerünk.
- fogalmazott. 

Hiller István bemutatta pártja választási programját. A szocialisták választmányi elnöke többek között a krónikus betegeknek ingyenes gyógyszerellátást, az egészségügyben dolgozóknak pedig nyugati életszínvonalat ígért. Szerinte a harmadik köztársaság már nem létezik, csak köztársasági elnök van.
Most egy új és sikeresebb korszakot indíthatunk el. Ennek érdekében kijelentjük, hogy új köztársaságot akarunk. Kikiáltjuk a IV. Magyar Köztársaságot.
- hangoztatta Hiller István. 

Molnár a rendezvény végén bejelentette: azt javasolja majd az MSZP elnökségének, hogy fogadja el Karácsony Gergely és a Párbeszéd ajánlatát. Részleteket azonban nem árult el.  

Karácsony Gergely kérdésünkre, hogy milyen ajánlatról van szó, csak annyit közölt: együttműködésről. Arra azonban nem válaszolt, ő lesz-e a két párt közös miniszterelnök-jelöltje, ahogy arra sem adott magyarázatot, miért gondolja ma másképp, ugyanis korábban még azon az állásponton volt, hogy az MSZP rosszabb, mint a Fidesz. 

Molnár Gyula is csak annyit közölt, az ajánlat a közös indulás, közös lista és közös jelöltek, mert úgy gondolják, a két párt programja és gondolataik is közel állnak egymáshoz, továbbá egyetértenek abban, hogy csak így lehet megnyerni a választást. Arra vonatkozóan, hogy az együttműködés egyet jelent-e Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségével, a szocialisták elnöke azt mondta:
Minden egyes pártban vannak bizonyos döntési pontok, de ki fogjuk mondani belátható időn belül.
A párt korábbi elnöke, Lendvai Ildikó távozóban az ECHO TV-nek azt mondta: jó választás lesz Karácsony Gergely, mert a zuglói polgármester baloldali gondolkodású és ismeri a közigazgatást is.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ