Cover
Kultúra
Harminc éve került fel Hollókő az UNESCO listájára
2017-12-1018:39
Hollókő, UNESCO, Kövér László
„Az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik” - hangsúlyozta Kövér László Hollókőn a Nógrád megyei falu világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján rendezett ünnepségen.
A palóc élet, a magyar élet, a közép-európai élet él, élni akar, és élni fog, ezt üzeni a világnak a hollókői világörökség - mondta az Országgyűlés elnöke.

Az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a világörökségi listára. Magyarországon Hollókő és Budapest volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a megtisztelő címet. Az 1973 óta létező listán Hollókő volt az első falu, amelyik ilyen nemzetközi elismerést kapott. 

Példaként említette: 
A balsors úgy adta, hogy 2010-ig olyan kormánya volt Magyarországnak, amely adósságba verte az országot, az önkormányzatokat, és rengeteg magyar családot is.
Hollókőnek például 80 milliós volt a költségvetése, és 30 millió az adóssága. A 2010 óta eltelt hét év eredményének nevezte, hogy adóssága már nincs a településnek, költségvetése pedig már 180 millió forint. 

Kövér László hangsúlyozta: mindezek mellett több mint kétmilliárd forint fejlesztési pénz érkezett a faluba, és a következő három évben további mintegy hárommilliárd forint áramlik majd közvetlenül fejlesztésekre, Hollókő részese lesz továbbá egy hétmilliárd forintos térségi turisztikai fejlesztési programnak is – írja az MTI. 

Kitért arra is, hogy a vendégforgalom is az ötszörösére nőtt. Éppen ezért, azt kéri a helyiektől ne hagyják, hogy Hollókő egy élő és élhető faluból látogatható emlékpark legyen. 

Szabó Csaba polgármester elmondta, a fiatalok megtartásáért lakásprogramot indítottak, munkahelyeket teremtettek, dolgoztak az óvoda, iskola megmaradásáért. Az iskolában Hollókő tantárgy lett a néptánc mellett, az értékek átadásában az idősek is részt vesznek. 
MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ