Cover
Belföld
Egyedül maradt az Együtt
2017-12-1011:24
együtt, juhász péter, szigetvári viktor, momentum mozgalom, fekete-győr andrás
Még az ünnepek előtt megállapodna a Karácsony Gergely nélkül maradt Együtt - az egyéni választókerületi koordinációról -, a demokratikus ellenzék résztvevőivel. A párt elnöke azt hangsúlyozta: ott lesznek a parlamentben, a kérdés csak az, hogy kikkel tudnak megállapodni. 
Tegnap tartotta az Együtt Országos Politikai Tanácsának ülését. A rendezvény végén tartott sajtótájékoztatón Juhász Péter a párt elnöke azt mondta, mára teljesen világossá vált, hogy az Együtt kitart a megújulás politikája mellett és nagyon sajnálják, hogy vannak, akik ebben nem partnerük. 
Mi ettől még ezen az úton, az elvszerű úton fogunk maradni.
- utalt Juhász Péter a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjére, aki a tiszavirág életű szövetség után gyorsan irányt váltott politikájában. Juhász Péter hangsúlyozta, tudják, hogy az Együtt bent lesz a parlamentben, a kérdés csak az, hogy kikkel tudnak olyan koordinációs megállapodást kötni, amellyel a legtöbb egyéni választókerületben nyerni tud az ellenzék. 

Szigetvári Viktor az Együtt választmányi elnöke azt mondta, sajnálja Karácsony Gergely döntését. Majd hozzátette, ő a három héttel ezelőtti Karácsony Gergellyel ért egyet. Közölte, hogy felhatalmazták az Együtt elnökségét, hogy minden demokratikus ellenzéki párttal - a Momentummal és az LMP-vel - együttműködést kössön az egyéni választókerületi indulásról. Ennek lényege Szigetvári Viktor elmondása szerint, hogy a választókerületekben egy ellenzéki jelölt induljon, az, aki a legesélyesebb a körzet megnyerésére. 

Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom elnöke közleménye alapján úgy fest, szívesen befogadnák az árván maradt pártot. Mint írják: 
(...) A Momentum kész politikai otthont kínálni mindazoknak, akik úgy érzik, hogy elárulták őket az elmúlt 27 évben vagy az elmúlt egy hónapban. Mindazoknak, akik ma politikai árváknak érzik magukat.
Szigetvári Viktor örül a Momentum a nyitottságnak. Hozzátette, az Együtt büszke lenne, ha az LMP együttműködne egy ilyen koordinációban és visszalépne a párt a javára. Ahogyan azt kérte Fekete-Győr Andrástól, ne induljon el Juhász Péterrel szemben. Ugyanis az Együtt és a Momentum Mozgalom elnöke is ugyanazt a választókerületet választotta. Így látszólag a formálódó újabb szövetség sem áll erős lábakon. 

Juhász Péter az ECHO TV kérdésére, hogy visszalépne-e Fekete-Győr András javára, azt felelte, a legesélyesebb jelöltnek kell ott lennie az adott választókerületben. Szerinte, neki van a legnagyobb esélye az ellenzéki oldalról, ezt kutatások is alátámasztják. 

A párt még karácsony előtt megállapodna a koordinált indulásról az egyéni választókerületekben. Számításaik szerint, ha legalább 55 egyéni választókerületben sikerül megállapodást kötni, akkor leváltható az Orbán-kormány. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ