Cover
Belföld
Az ország szuverenitását kérdőjelezik meg a kötelezettségszegési eljárásokkal
2017-12-0919:30
eu, eljárás, völner pál
Az ország szuverenitását akarják megkérdőjelezni a kötelezettségszegési eljárásokkal - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az államtitkár felidézte, az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, a harmadik szakaszba léptetve ezzel a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.
Völner Pál hangsúlyozta, politikai ügyek miatt indultak a kötelezettségszegési eljárások, hiszen nem jogszabály-átültetési problémákról van szó.
"Az is látszik, hogy mind a három ügy markánsan kapcsolódik Soros György személyéhez"
- mondta, hozzátéve, a nemzeti konzultáció miatt a kormány pozíciója kötött, és ki fog tartani. Felidézte, a Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen indított kvótaperben az a kormány jogi álláspontja, hogy a menekültek elosztásának határideje szeptember végén lejárt, addig viszont sok tagállam egyáltalán nem, vagy csak részben hajtotta végre a célt, vagyis a menekültek befogadását, ami kettős mércének minősül. 

A CEU ügyével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásról azt mondta, a felsőoktatás kérdéskör nemzeti hatáskörbe tartozik, ezért ez egy "érdekes" jogvita lesz a bíróságon. A harmadik eljárásról, amelyet a civil törvény miatt indítottak elmondta, több hónap eltelt a jogszabály bevezetése óta, semmiféle hátrány nem érte az érintetteket. Magyarországon mintegy 60 ezer civil szervezet van, és egy tucatnyi "hőbörgő" miatt indít eljárást a bizottság - tette hozzá.
A kormány válaszolt az Európai Bizottságnak

A magyar szabályozás szerint a civilszervezeteknek be kell jelenteniük ha 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak egy év alatt, továbbá a támogató személyét és székhelyét, ha az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtott. Az államtitkár leszögezte, hogy alaptalan az EB felvetése, a magyar törvény nem sért sem uniós, sem nemzetközi jogot. Völner Pál szóvá tette, hogy a civilszervezetek, a kvóta és a CEU miatt folyó kötelezettségszegési eljárásokban rövidített határidőt vár el az EB a magyar kormánytól. Brüsszelben Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület alelnöke találkozott Soros György üzletemberrel. Mi több, az alelnök tájékoztatta az eljárásokról egy "anarchistának tekinthető pártocska" - a Momentum - egyik vezetőjét, Fekete-Győr Andrást. Ez pedig sérti az EU jogát, hiszen a EB a tagállamok kormányaival tárgyal, nem belpolitikai szereplőkkel - tette hozzá.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ