Cover
Belföld
A Fidesz meggyengítése a Momentum célja
2017-12-0909:11
Egymásnak feszült Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, és Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke. A téma a civil törvény volt, amelynek visszavonásáért a Momentum népszavazást kezdeményezne. Soproni Tamás beismerte, a népszavazás valódi célja a Fidesz gyengítése.
A civil szféra "él és virul" Magyarországon, és egyáltalán nem gondolja azt, hogy a kormány ellehetetlenítené ezen szervezeteket - mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. 
Azzal önmagában nincsen semmi probléma, hogy vannak civil szervezetek, melyeknek közéleti, politikai céljaik vannak.
- fogalmazott a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője, aki szerint a probléma azzal van, ha egy külföldről pénzelt szervezet befolyásolni akarja a magyar belpolitikát. 

Soproni Tamás véleménye szerint azonban a civil törvény ellehetetleníti a civil szervezetek működését, és elveszi tőlük a külföldi támogatás lehetőségét.
Az, hogy külföldi pénz áramlik be az országba, egy tök jó dolog. Sokat dolgoznak civilek azon, hogy külföldi erőforrásokat és külföldi pénzt hozzanak be, azért, hogy rászorulókat segítsenek.
- fogalmazott Soproni, aki elárulta, a Momentum valódi célja a népszavazással - amelyet egyébként a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság sem tart jó eszköznek –, hogy meggyengítse a Fideszt. 

A KDNP képviselője hangsúlyozta, a törvény nem korlátozza a szervezetek működését, hiszen csak regisztrációra van szükség. Magyarországon 62 ezer civil szervezet működik, ebből mindössze 70 kap külföldről támogatást és kizárólag a Soros György által támogatott szervezeteknek okoz problémát a törvény betartása – hívta fel a figyelmet Hollik István. 

Egyedül azok a szervezetek támadták élesen a civil törvényt, amelyeket Soros György finanszíroz, és amelyek egyébként nem értenek egyet a magyar kormány értékrendjével és bevándorláspolitikájával.
- mutatott rá a kormánypárti politikus. 

A Momentum alelnöke, Hollik István többszöri kérdésére sem indokolta meg, hogy szerinte miért lehetetleníti el a törvény a civileket. Érvként annyit mondott, hogy szerintük további szigorítások jöhetnek a jelenlegi törvény után.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ