Cover
Belföld
Felszámolta a rendőrség a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű neonáci szervezetet
2017-12-0820:00
Magyar Nemzeti Arcvonal, Győrkös István, Toroczkai László
A félkatonai alakulat a Becsület Napján számos alkalommal együtt koszorúzott olyan Jobbikhoz is köthető szervezetekkel, mint a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.
A Magyar Nemzeti Arcvonal egy 1989-ben alakult neonáci félkatonai szervezet. Az alakulat magát az eredeti hungarista mozgalom kizárólagos jogutódjának tartja. A szervezet az elmúlt években erőszakos akciókat hirdetett többek között a migránsokkal szemben, de Orbán Viktor ellen is terveztek támadást. A rendőrség két éve dolgozik az MNA felszámolásán. 

A nyomozás során összesen 136 darab engedély nélkül tartott lőfegyver, több mint 18 000 engedély nélkül tartott lőszer került elő, ezeken túl lefoglaltak engedély nélkül tartott lőport és robbanóanyagot. 

A Magyar Nemzeti Arcvonal egyik vezetője az a Győrkös István, aki ellen a bőnyi rendőrgyilkosság miatt emeltek vádat. Győrkös az alapítója a Becsület Napjának, amelyen többek között a Vona Gáborral korábban jó viszonyt ápoló Betyársereg is rendszeresen felvonult. A német csapatok II. világháborús budavári kitörésének emléknapján állandó résztvevő a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is. A szervezet tiszteletbeli elnöke, a Jobbik jelenlegi alelnöke, Toroczkai László. A Magyar Nemzeti Arcvonal elfogott tagjai ellen hamarosan vádat emelhetnek. 

A tizennégy gyanúsított közül hármat őrizetbe vettek, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A neonáci szervezet felszámolása során 44 alkalommal került sor házkutatásra a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével. A rajtaütések során több mint 18 000 lőszert, 6 kg lőport és csaknem egy kg robbanóanyagot foglaltak le. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ