Cover
Belföld
Dinamikusan fejlődik Nyugat-Nógrád
2017-12-0717:21
nyugatnógrád, fizetés
A Nógrád megyei fizetések jóval alacsonyabbak, mint az ország nyugati felében. Balla Mihály, fejlesztési biztos, országgyűlési képviselő, az Echo TV Tudakozó című műsorában beszélt arról, hogyan fejlődik és miként próbál Nyugat-Nógrád kitörni. 
Nyugat Magyarországon az átlagkereset körülbelül 240.000 Ft, Kelet- Magyarországon és Nógrád megyében pedig 150.000 Ft alatt. A munkanélküliségi ráta Nyugat- Magyarországon 2-3%, Kelet- Magyarországon és Nógrád megyében 7% körül van. 
Budapest közelsége az egyik oldalról nagyon jó - az emberek könnyen eltudnak jutni munkába Budapest vagy Vác környékére, másikról kicsit rossz - az ingázások miatt sok statisztikai adat nem Nógrád megyéhez köthető
– magyarázta Balla Mihály.
Természetesen megfigyelhető a megyén belül is a fejlődés, komoly cégek telepedtek itt le az elmúlt néhány évben. A sok fejlesztésnek köszönhetően a munkanélküliség a 2010-es adatokhoz képest a felére csökkent. 
Alapvetően a gépgyártáshoz kapcsolódnak, vannak különböző elektronikai cégek, akik ezzel foglalkoznak. Emellett van 2-3 magyar cég is, közülük az egyik innovatív robottechnológia gyártásával foglalkozik.
 A bérek növekedése nagyon rossz alapokról indult, de ma a legdinamikusabban Nógrád megyében növekednek a bérek, ez pedig az építőipar beindulásának is köszönhető. Nyugat-Nógrádban 230-240.000 Ft környéki jövedelmek vannak. Tény, hogy a megyei átlag jóval alacsonyabb. Illetve ez természetesen a bruttó összeg, de így is 9-9,5%-os növekedés van, ami már egy dinamikus fejlődést jelent. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ