Cover
Belföld
80 négyzetméteres lakás 20 millióért – ez lehet a buktató
2017-12-0719:09
lakásvásárlás, ingatlan, átverés
Milliókat dobhat ki az ablakon, aki az önkormányzati bérlakások tulajdonjogát kínáló hirdetés után nincs résen és megegyezik a bérlővel, anélkül, hogy az önkormányzat hozzájárulásáról megbizonyosodott volna. A tulajdonjog átruházásáról ugyanis csak a tulajdonos vagyis ezekben az esetekben az önkormányzat dönthet. A témában Izsák Orsolya társasházi jogász volt a Tudakozó vendége.
A szakértő szerint azért lehet a köztudatban, hogy az önkormányzati bérleti jog átadható, mert egyébként a helyiségek – ami a lakásokon kívüli kategória – bérleti joga átadható a tulajdonos önkormányzat hozzájárulásával. Emiatt gondolhatják sokan, hogy ezt a lakásoknál is lehet.
Az I. kerületben jellemző, hogy sok ilyen lakást hirdetnek, de ezeket sem eladni, sem bérbe adni nem lehet. Sokan szeretnék piaci áron bérbe adni az ingatlant és az önkormányzatnak csak a sokkal kisebb díjat fizetni, erre azonban nincs lehetőség. Ha bejelentés érkezik és a tulajdonos önkormányzat rájön az albérleti jogviszonyra, akkor felmondhatja a bérleti szerződést.
Ha valaki mégis bedől egy hirdetésnek, akkor Izsák Orsolya szerint előfordulhat, hogy nem jut hozzá a lakáshoz, ilyenkor feljelentést kell tenni. Ezért elsőként az önkormányzatba kell bemenni és tájékozódni, hogy van-e lehetőségünk ilyen jogot vásárolni.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ