Cover
Egészség
Miért fáj a gyerekünk füle? – tejfogyasztás állhat a háttérben
2017-12-0511:01
hasfájás, mandula, tejfogyaszás
A téli időjárás leginkább a gyerekeket viseli meg, akiknek főleg a légúti megbetegedések okoznak problémákat. Az ECHO TV Tudakozó című műsorában Dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész szakorvos beszélt arról, hogy mikor javallott a gyermek orrmandulájának eltávolítása. Vendégünk volt még Kikilai Anna dietetikus is, aki a tejfogyasztással kapcsolatos tényekre hívta fel a figyelmet.
Vannak olyan gyerekek vagy felnőttek is, akiknek az immunrendszere hevesebben reagál az idegen, állati fehérjére, ezért lehetnek egészségügyi problémai már gyermekkorban. Ezek megjelenhetnek gyomor-bélrendszeri vagy felső légúti tünetekben. Felső légúti vizsgálatoknál rendszerint kitérnek arra is, hogy milyen táplálékot fogyaszt a gyermek nagyobb mennyiségben. Ilyenkor szokott felmerülni, hogy esetleg a tejfogyasztás állhat a háttérben, ekkor egy kicsit megvonják a tejet, de nem teljesen- magyarázza Dr. Halász Ágnes.
Haspuffadás a tejfogyasztást követően
Különválasztandó a tejallergia és a laktóz-intolerancia témaköre- hívja fel a figyelmet a különbségre Kikilai Anna, dietetikus. Az allergia egy immunológiai válasz, az intolerancia pedig azt jelenti, hogy az adott élelmiszer egyik összetevőjét a szervezet nem tudja lebontani. Egy laktóz enzim hiánynál, tipikusabb tünet a laktóz-intoleranciánál a puffadás, a hasmenés, a hányinger. Az allergiánál egyrészről jelentkezhetnek emésztőrendszeri tünetek, de ott megjelennek valamilyen légúti vagy bőrtünetek. A laktóz-intolerancia könnyen kezelhető hiszen széleskörben válogathatunk a laktózmentes termékek közül, a tejallergiánál viszont minden állati eredetű tejterméket ki kell zárni. Genetikai hajlam is kell ahhoz, hogy ez az enzim folyamatosan csökkenjen a szervezetben és egyre kevésbé tudja lebontani.
Orrmandula kivétele
Akkor kell eltávolítani, ha a gyermeknél egészségkárosodási kockázattal jár. A gyakori felső légúti megbetegedések, a gyermekkor életkori sajátosságai, nem pedig egy kóros dolog. Ha azonban ennek hatására az orrmandula olyan mértékben növekszik, hogy elzárja a középfül szellőző szelepét, a fülkürtöt és hallás csökkenése vagy gyakori középfül gyulladása van, vagy esetleg a légutait zárja le, és kimaradozik a légzése, akkor azok olyan egészségkárosodási kockázati tényezők, amik a mérleget abba az irányba döntik, hogy kivegyék az orrmandulát.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ