Cover
Egészség
Rákkeltő anyag lehet a sült krumpliban, a kenyérben és a kávéban
2017-12-1818:30
Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét, a napokban lépett ugyanis hatályba az az Európai Uniós rendelet, amely néhány hónap múlva kötelezővé teszi a vállalkozások számára, hogy bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban kockázatcsökkentő intézkedéseket írjanak elő. A rendelet elsősorban a sült krumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti.
Az akrimalidot nagyon régóta alkalmazzák műanyag és különböző festékek előállítására. Ennek a vegyületnek a természetes kialakulását fedezték fel a különböző ételekben. Az ECHO TV Tudakozó című műsorában Dr. Szigeti Tamás a Wessling üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az akrimalid egy élelmiszerekben jelentkező átalakulási termék, ami különböző élelmiszerek hőkezelése során jelentkezik, azokban az esetekben, amikor az élelmiszer kellő mennyiségű redukálócukrot tartalmaz. Ide tartoznak a különböző burgonyából készült termékek, például maga a sült krumpli, a chips-ek, de a pörköltkávé is. A szervezetünkbe bevitt káros vegyület mennyiségét úgy csökkenthetjük, hogy elkerüljük a fagyasztott termékek vásárlását, illetve a szakértő szerint nem szerencsés a csírázott állapot sem, tehát a burgonya tárolására is figyelni kell.
Pleva György az ECHO TV Tudakozó című műsorában
Pleva György a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, hogy a jogszabályok szerint már most is fel kell tüntetni, hogy sütésre vagy főzésre alkalmas-e inkább az adott burgonya. Azért nem mindegy, mert ha a krumplinak a savtartalma nagy és sok cukor van benne, akkor alacsonyabb hőmérsékleten is várható, hogy akrilamid keletkezik. Ezért főzni érdemes ezt a krumplit, mivel a főzés hőmérséklete jóval a 120 fok alatt marad.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ