Cover
Belföld
Szigorúbban büntetik a gyermekek elleni szexuális erőszakot
2017-11-2819:00
selmeczi gabriella, pedofil, szexuális erőszak
Januártól szigorúbban büntethető a 12 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak - erről döntött az Országgyűlés. Selmeczi Gabriella, a törvénymódosítás egyik előterjesztője további szigorításokat javasolt, és a gyermekvédelmi jelzőrendszer fejlesztését ígérte.
A parlamenti képviselők teljes egyetértésével fogadta el az Országgyűlés a fideszes Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert és Horváth László javaslatát, így januártól szigorodik a Btk. A 12 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális cselekményeknél - ha az elkövető a sértett hozzátartozója, vagy a gyermek a nevelése alatt áll - ezentúl 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték-e el.
A mostani döntés egy újabb lépés a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetésének szigorítása felé. November 14-én azt a törvénymódosítási javaslatot fogadták el, ami örökre eltiltja a gyermekekkel való foglalkozásoktól azokat, akik 12 éven alattiak sérelmére követtek el szexuális bűncselekményeket.
A gyermekpszichológusok szerint ezek az esetek is egyértelműen bizonyítják, szükség volt a Btk. szigorítására. „Nagyon fontos az időben való felfedezése és a kezelése ennek a problémának. Nekem van a praxisomban olyan szülő, aki a mai napig hurcolja a gyerekkori traumát, amit egy ilyen látvány, egy ilyen értelmezhetetlen, érthetetlen cselekvés váltott ki.” – nyilatkozta az Echo TV-nek Dúró Zsuzsa, gyermekpszichológus. A szakember arra figyelmeztet: a gyerekek sokszor szégyellik, ami velük történt, így nem beszélnek róla, az esetek többsége éppen ezért feltáratlan marad.
Európában az elmúlt években rendkívül megszaporodtak a pedofil bűncselekmények. Egy regensburgi fiúkórusban történtek híre a magyar sajtót is bejárta. Hazánkban is egyre több ilyen eset lát napvilágot. Augusztusban egy pilisi férfiről derült ki, hogy kislányokat molesztált. Pár napja pedig egy tanár esete borzolta fel a kedélyeket. A pedagógus egy 11 éves fiúval akart külföldre szökni.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ