Cover
Egészség
WHO: Növekedni fog az elhízás mértéke
2017-11-2717:01
who, elhízás, ónodi-szűcs zoltán
Az európai országokban a következő években növekedni fog az elhízás mértéke, Magyarország azonban a kevés kivétel közé tartozik - ez derült ki a WHO legfrissebb felméréséből. Az Egészségügyi világszervezet gyermekkori túlsúly elleni bizottsága radikális cselekvésre szólította fel az EU tagállamait.
Egyre aggasztóbb az európai átlag: a hat és kilenc év közötti korosztályban minden harmadik gyermek túlsúlyos, a 11 éveseknél pedig akár a 40 százalékot is elérheti az elhízottak száma. Dr. Pozsgay Csilla az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója örvendetesnek tartja azt, hogy 2010 óta ezek a paraméterek, nem romlottak. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint ez csak Magyarországon van így, ami nagymértékben a kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhető. 
„Ilyen a nemdohányzók védelméről szóló törvény, a transzzsírsav rendelet, és a mindennapos testnevelés bevezetése”
– sorolta az EMMI államtitkára. A WHO magyarországi irodavezetője szerint átfogó intézkedésekre van szükség, amely az egész Európai Uniót érinti. Ledia Lazeri szerint a legfontosabb cél, hogy 2025-re 25 százalékkal csökkenjen a nem fertőző betegségek, illetve az elhízás aránya az Európai Unióban. A világszervezet ezért, tízéves táplálkozási akciótervet dolgozott ki.
Az irodavezető örömét fejezte ki amiatt, hogy 2018 a család éve lesz Magyarországon, ami szintén jó lehetőség arra, hogy a gyermekkori elhízás problémájával kormányszinten foglalkozzanak.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ