Cover
Egészség
Influenzajárvány: még nem késő beadatni az oltást
2017-11-2715:20
influenza, ántsz, oltás
Elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - mondta Szentes Tamás az országos tisztifőorvos a köztévében. Az oltás beadatásáról még senki nem maradt le, az influenza elleni oltóanyag már egy hónapja elérhető a háziorvosoknál. Ahogy tavaly, idén is 1,3 millió ingyenes vakcinát biztosít az állam.
Térítésmentes védőoltásra azok jogosultak, akik fokozottan veszélyeztetettek, idetartoznak többek között a hatvanévesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a súlyosan elhízottak, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós nők. De azok is megkapják az ingyenes vakcinát, akik munkájukból fakadóan könnyebben megbetegedhetnek, így például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.
A háziorvosokhoz már megérkezett a védőoltás, melynek összetételét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg.
„Most még bőséggel meg lehet kapni a védőoltást, sőt még ezután és akkor is, hogy ha már elkezdődött az infuenzaszezon. Tehát gyakorlatilag, ha a járványküszöböt elérte az influenzaszerű megbetegedések száma, akkor is meg lehet kapni a védőoltást.”
– tette hozzá a tisztifőorvos. Az influenzaszerű megbetegedéseket területenként és korcsoportonként lehet követni az influenzafigyelő rendszer segítségével, amely október eleje óta működik. Az ÁNTSZ honlapján rendszeresen közzétett jelentéseket hetente készítik el 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján.
A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2017. november 13-19. között az országban 5900 fő, az előző hetinél 11,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 14,3 százaléka gyermek, 39 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 31,3 százaléka, 15,4 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ