Cropped landscape
Belföld
Másfél milliárd forintból folytatódnak a gyermekétkeztetést szolgáló konyhafejlesztések
2019-03-3107:42
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is pályázhatnak bölcsődei és óvodai konyhák megújítására az önkormányzatok - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t vasárnap. A pénzügyminiszter közölte: a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja, hogy a gyerekek korszerűbb környezetben, jobb minőségű, egészségesebb ételeket kapjanak.
Varga Mihály kiemelte: a pályázat célja, hogy támogatást nyújtson az önkormányzatoknak az óvodai és bölcsődei gyermekétkeztetést szolgáló konyhák, étkezők felújításához, vagy új kialakításához azokon a helyeken, ahol még nem áll rendelkezésre. A pályázat keretében különféle berendezések beszerzésére is lehetőség nyílik, ennek tervezett összege azonban nem haladhatja meg az összberuházás 50 százalékát. Lényeges, hogy ezáltal korszerű, energiabarát fejlesztés valósuljon meg, ami így csökkenti majd a fenntartás jövőbeli költségeit, valamint szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. 

A maximális támogatási összeg 40 millió forint lehet önkormányzatonként, melyhez a településeknek költségvetésük teherbírása szerint önerőt szükséges biztosítaniuk. Ennek alapján az igényelhető állami hozzájárulás mértéke akár 95 százalék is lehet. A részletes pályázati feltételeket a kormányzati honlapon elérhető felhívás tartalmazza. A pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, legkésőbb 2019. június 20-ig. 

A megítélt támogatásokat - amelyek vissza nem térítendők - 2021. december 31-ig használhatják fel az önkormányzatok.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ