Cover
Kultúra
Demeter Szilárd: A Kárpát-medencében vagyunk itthon
2019-03-3121:03
A magyar írók egy része csak önmagával van elfoglalva. Szerepjátékaik vannak, a pénz mozgatja őket, mindeközben pedig elfeledkeznek a legfontosabb szereplőről, az olvasóról - a többi között erről beszélt Demeter Szilárd az ECHO TV Őszintén című műsorában. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az őt ért támadásokra is reagált. Szerinte az ellenzéki oldal úgy élte meg a kinevezését, hogy ezzel elveszítették az egyik utolsó bástyájukat, miközben megnyerték maguknak a lehetőséget, hogy megmutassák magukat. 
Demeter Szilárd azt valószínűsíti, azért kapott viszonylag rövid idő alatt rengeteg támadást az ellenzéki oldalról, mert úgy élték meg, hogy a kinevezésével elveszítették az egyik utolsó bástyájukat, miközben szerinte megnyerték maguknak a lehetőséget, hogy megmutassák magukat. 
Ez nem csak egy múzeumigazgatói pozíció, hanem egy szimbolikus tér vezető pozíciója
– fogalmazott.
Ez egy ilyen foci. Ha bejövök, megpróbálnak lerúgni a pályáról. Ilyenkor nem az a legény, aki adja, hanem aki állja
– tette hozzá. Mint mondta, nem érték váratlanul a gyalázkodások, fel volt készülve rájuk mentálisan. De úgy érzi, kevesebbet kapott, mint amennyire számított. Főleg zárt levelezésekben kritizálták őt. Ezekről képernyőmentésekből értesült, de érdekes módon nem a barátai szóltak, hanem az ellenzékinek számító írok egy része küldte. 

Azok, akik szeretnék, hogy vége szakadjon ennek az öncélú, befeszült gyalázkodásnak - magyarázta.  
Az összes egyéni ambíciójával szembemegy, hogy ő lett a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője. Nem akart főigazgató lenni – reagált Turda Adriennek. Berendezett élete volt, amelyet fenekestül felforgatott a poszt, de ha már így hozta a sors, szeretné arra használni, hogy jobbá tegye a magyar irodalmat.

Nem gondol magára íróként. Az írást hobbinak, szenvedélynek tartja.

Számára nem természetes az, hogy magyarul ír és az sem, hogy magyarul olvassák. Élettapasztalat az, hogy az anyanyelvi kultúra megtartja, míg egy anyaországi írónak ez természetes dolog - magyarázta a különbséget egy magyar író és közötte. 

Megváltozott a mentális térképe Demeter Szilárdnak. Pár éve még úgy gondolta, 110 százalékos székely, 100 százalékos erdélyi, és hogy nem akar Magyarországon élni. 2010 körül – akkor még Nagyváradon élt – elkezdett rendszeresen Budapestre járni és a heti szintű utazással eltűnt a határ. Kezdett természetesebbé válni, hogy ez az egész egy kultúra, egy nemzet. Amikor elkezdett járni Kárpátaljára, Felvidékre és Délvidékre, akkor kezdte megszokni és megszeretni, hogy több érdekes élethelyzetben vagy szállásterületen szétszórt, de ugyanannak a kultúrának a különböző hordozói vagyunk. 
Izgalmas és jó érzés volt, hogy a Kárpát-medencében vagyunk itthon
– fogalmazott. 
Demeter Szilárd a minap azt nyilatkozta, szerinte sok magyar író unalmas. Arra a kérdésre, miért gondolja így, a következőt válaszolta: 
szerepjátékaik vannak és önmagukkal vannak elfoglalva. 
Az elmúlt 10-20 év irodalompolitikája arról szólt, hogy melyik írószervezet hova delegált tagot, melyik ösztöndíj kuratóriumába. Arról beszélgetnek, hogy kinek mennyi pénz jut. 

Az egész párbeszédből egyetlen lényeges elem hiányzik - legalábbis - számára: az olvasó. 

Demeter Szilárd egy nyolcoldalas melléklettel szeretné visszaszoktatni az embereket az irodalomhoz, mert így a hétköznapokban is lenne esélyük találkozni egy új novellával, vagy verssel. 

Szerinte abban különböznek a régi nagy írok a maiaktól, hogy miután korábban nem volt vizuális kultúra, ezért nekik a legapróbb részletekig le kellett írni a helyszínt, a cselekmény környezetét. Egy egész világot kellett felépíteniük. Ma viszont a google maps segítségével az olvasó bárhová el tud jutni virtuálisan, ezért az írók már csak utalásokat tesznek. 

Teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Őszintén
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ