Cropped landscape
Külföld
Az Európai Bizottság beismerte, valóban kapott pénzzel feltöltött kártyát a szír terrorista
2019-03-3110:59
Az Európai Bizottság a magyar kormány kérdésére adott válaszában beismerte, valóban kapott pénzzel feltöltött kártyát a szír terrorista - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Dömötör Csaba azt mondta: az uniós adófizetők pénzéből finanszírozott program keretében - amelyet, mint kiderült, a terroristák is kihasználnak -, a hivatalos összesítés szerint, csak januárban 60 ezren kaptak pénzt ilyen kártyára. "Nem azt mondom, hogy minden ide érkező bevándorló terrorista", de sok példa van arra, hogy a könyörtelen támadásokat elkövető szélsőségesek magukat menekültnek mondva tartózkodnak Európában - fogalmazott az államtitkár. 

Dömötör Csaba szerint a szír Hassan F. esete is bizonyítja, a regisztráció ellenére sem tudják hatékonyan felügyelni, kik igényelnek ilyen kártyát, s ez tovább tágítja a rést Európa biztonsági pajzsán. Nem beszélve arról, hogy az efféle támogatás további millióknak jelent "meghívást" Európába. A biztonság kapcsán kitért arra is, hogy az Európai Parlament (EP) jelentésében 3900 és 4300 közé teszik azon európai állampolgárok számát, akik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kötelékében harcoltak. 

Egy részük már visszatért, maradékuk most a terrorszervezet összeomlásával térhet vissza. Dömötör Csaba beszélt arról is, hogy az EP-ben sorra fogadnak el olyan állásfoglalásokat, amelyekben a közös elem a bevándorlás legalizálása melletti állásfoglalás. Ők legalizálni akarják az eddigi illegális bevándorlást, a magyar kormány ezzel szemben megállítani akarja azt - hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta, a kormány által korábban rendelt összeeurópai felmérésből kiderült: az európaiak túlnyomó része nem nézi jó szemmel a bevándorlást, nem adtak felhatalmazást arra, ami most folyik. 

Ezért kell "nagyot fordítani a brüsszeli politikai kormánykeréken", amit a májusi választáson lehet kikényszeríteni - mutatott rá Dömötör Csaba.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ