Cropped landscape
Külföld
Maradt az Európai Néppárt előnye
2019-03-3012:14
Nem változtak az erőviszonyok az Európai Parlament legutóbbi mandátumbecslése óta: a májusban esedékes választásokon az Európai Néppárt futhat be a kontinens leginkább ütőképes pártcsaládjaként, miközben a magyar lakosság körében továbbra is a kormánypártok a legnépszerűbbek. A lengyel Jog és Igazságosság pártját, az olasz Ligát és a Marine Le Pen-féle Nemzeti Összefogást is a legnagyobb parlamenti delegációk közé jósolják - írja a Magyar Nemzet
Az Európai Néppárt (EPP) megőrizte vezető helyét, az Európai Parlament (EP) tegnap közzétett mandátumbecslése szerint 188 képviselőt delegálhatnak majd a következő, a brit kilépés miatt immár 705 fősre fogyatkozó parlamenti testületbe.

A második helyezett szociáldemokratáknak 142 mandátumot jeleznek előre. Mindkét nagy párt erősödött tehát a március eleji eredményeikhez képest: akkor 181, illetve 135 mandátumon osztoztak.

Mivel várhatóan így sem érik majd el a parlamenti helyek több mint ötven százalékát (jelenleg a néppárt 217 és a szocialisták 186 székével ez az arány teljesül), a jövőben a liberálisoknak juthat királycsináló szerep: a Guy Verhofstadt vezette frakció jelenleg 72 helyre számíthat, megelőzve az EP mostani harmadik legnépesebb politikai csoportját, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciót. Utóbbi egyébként erősödött a március eleji felmérések óta, és – a brit konzervatívok potenciális távozása ellenére is – 53 mandátumra esélyes.

Sok múlhat a politikai spektrum jobboldalán lévő, csak populistának bélyegzett pártokon is. A Matteo Salvini vezette olasz Liga továbbra is magabiztos népszerűségi mutatókat produkál, és a neki jósolt 27 mandátummal a német uniópártok mögött a majdani EP legnagyobb delegációja lehet.

Salviniék jelenleg a kemény euroszkeptikus Nemzetek Európája frakciónak a tagja, ugyanúgy, ahogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás: utóbbi két mandátummal erősödött az utóbbi hetekben, ezzel már 21 parlamenti helyre számíthat. Franciaországban egyébként Le Penéket az Emmanuel Macron francia elnök vezette A Köztársaság Lendületben párt és annak szövetségese, a Modem csak két mandátummal előzi meg.

Érdemes kiemelni a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság teljesítményét is. Az európai pártok közül ők erősödtek a legtöbbet a legutóbbi mandátumbecslés óta, jelenleg 24 mandátumra esélyesek.

Ami a magyar kormánypártokat illeti, az erőpozíciójuk gyakorlatilag változatlan: a Fidesz–KDNP jelenleg 52 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, így várhatóan 13 politikussal képviselteti majd magát az EP-ben.

Az ellenzéki pártok ettől a teljesítménytől jócskán elmaradnak, és az összesen 21 magyar képviselői helyből a Jobbiknak és az MSZP–Párbeszédnek egyaránt három-három, a Demokratikus Koalíciónak és a Momentumnak pedig egy-egy hely juthat.

Az okkal sorsdöntőként beharangozott választások előtt már csak egyszer hoznak majd nyilvánosságra átfogó mandátumbecslést, pedig eredetileg kéthetente jelentek volna meg hasonló felmérések.

A brüsszeli Politico tudni véli, hogy a tervek azután változtak meg, hogy az uniós parlamentet kritikák érték, mondván, az intézmény politikai semlegességét veszélyezteti az erőviszonyok folyamatos szerepeltetése. Míg a néppárt támogatta a kéthetente történő kimutatást, a szocialisták, a zöldek és a liberálisok is bírálták a folyamatot, írta a Politico.

Magyar Nemzet 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ