Cropped landscape
Külföld
Lengyel és magyar katonák is részt vesznek az ENSZ libanoni missziójában
2019-03-3006:25
Lengyelország 250 fős katonai kontingenssel támogatná az ENSZ libanoni misszióját a helyi és az izraeli erőket elválasztó demarkációs vonalon, a lengyel katonákhoz magyarok is csatlakoznak  - közölte a lengyel nemzetbiztonsági hivatal (BBN) főnöke, Pawel Soloch pénteken.
Soloch a libanoni fővárosban, Bejrútban folytatott megbeszéléseket követően számolt be a PAP hírügynökségnek a döntésről, amelyet a lengyel államfőnek még meg kell erősítenie. 
    
A 230 katonából és a misszió 20 egyéb munkatársából álló alakulat az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) keretében teljesít majd szolgálatot. 
    
A lengyelek ír parancsnokság alá kerülnek két bázison, a libanoni és az izraeli erőket elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén. 
    
A lengyel kontingens átvezénylése a békefenntartó erőkhöz szeptemberben kezdődik, az alakulat novembertől lenne bevethető. Az első, a rosomak lengyel gyártmányú páncélozott járművekkel felszerelt kontingenst az észak-lengyelországi Szczecinben állomásozó 12. gépesített dandártól vezénylik ki. 
    
Soloch megerősítette: a lengyel alakulathoz magyar katonák is csatlakoznak. A közös, 50 magyar katona részvételével létrehozandó misszióról február végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt, miután Budapesten fogadta lengyel hivatali kollégáját, Jacek Czaputowiczot. 
    
Soloch kiemelte a libanoni szerepvállalás politikai vonatkozását. Szerinte a közel-keleti misszióban való részvétel "támogatja a lengyel érvelést az Európai Unióval a menekültek befogadásáról folytatott vitában". 
    
Rámutatott: Lengyelországnak és a visegrádi csoport (V4) többi országának ez ügyben eltér a véleménye Brüsszelétől. "Egyúttal viszont mutatjuk, hogy tevékenyek vagyunk abban a térségben" - jelentette ki, hozzáfűzve: Lengyelország számára nem közömbösek az Európát a déli irányból érő problémák, ez ügyben "van víziója, és vállalja a katonák által teljesített feladatok költségeit". 
    
Soloch szerint a libanoni békefenntartó misszió jellege eltér a nemzetközi erőknek a lengyel részvétellel is megvalósuló iraki, illetve afganisztáni misszióétól. Ez utóbbi országokban nagyobbak a fenyegetések, a libanoni-izraeli demarkációs vonal mindkét oldalán viszont "sokkal komolyabb a felsorakozott erő és az ezzel összefüggő feszültség", az esetleges konfliktusnak komoly következményei lehetnének - értékelte a lengyel államfői hivatal kötelékében működő BBN főnöke. 
    
Az UNIFIL 1978 óta van jelen Libanonban, Lengyelország utoljára 2009-ben vett a  részt a kéksisakosok ottani missziójában. Magyar részről eddig katonai térképészek nyújtottak geoinformációs támogatást az UNIFIL egységeinek a 2006 óta folytatott misszió keretében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ