Cover
Belföld
Civil kör: Brüsszel évek óta a szégyenpadra akarja ültetni Magyarországot
2019-03-3021:49
Az élni és élni hagyni elve határozza meg az Európai Néppárt jövőjét (EPP). Ha hagyják érvényesülni a bevándorlásellenes vonalat, abban az esetben van értelme az EPP-ben maradni, különben ki kell lépni belőle - ezt mondta Simon János politológus az ECHO TV Civil kör című műsorában. Véleménye szerint azon felesleges elmélkedni, lesz-e még olyan a Néppárt, amilyen Helmut Kohl idejében volt. 
Régen ugyanúgy megvoltak a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) között azok az alapvető nézetkülönbségek, amelyek most kiéleződtek. A migráció kérdése nagyította fel a különbözőségeket és kerültek ennyire az előtérbe - magyarázta Trombitás Kristóf, a Mandiner.hu munkatársa. 
Úgy véli, ez még az a pont, ahol egy belső reformmal meg lehet újítani az Európai Néppártot. A blogger még nem érzi megfelelő lépésnek, hogy a Fidesz kilépjen az Európai Néppártból és végleg hátat fordítson az egész ügynek.
 
2010 óta nem sok pont volt, amiben Brüsszel és a magyar kormány egyetértett volna – mondta Németh Alajos. A rockzenész felidézte mekkora port kavart Orbán Viktor tusványosi beszéde, amelyben elhangzott az illiberális demokrácia kifejezés.

Így kezdődött a brüsszeli barátságunk – jegyezte meg. 
Azóta minden napra kitalálnak valamit, hogy hogyan ültessenek a szégyenpadba minket
– tette hozzá. 
 
Simon János politológus szerint a Néppárt jövőjét az határozza meg, hogy az élni és élni hagyni elve érvényesül-e az EPP-n belül. 
Szerinte nem érdemes azon eltöprengeni, hogy a Néppárt lesz-e még olyan, amilyen régen volt. Inkább azon érdemes elgondolkodni, lesz-e annyi autonómiája a migránsellenes vonalnak, hogy bent maradhat a Néppártban és azon belül érvényesíti az akaratát.  

Ha hagynak minket élni, akkor tudunk cselekedni, ha nem, akkor ki kell lépni – hangsúlyozta a politológus. 
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Civil kör
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ