Cropped landscape
Külföld
Uniós szóvivő: A megállapodás elfogadása elegendő a rendezett kiváláshoz
2019-03-2914:43
Az Európai Unió számára elegendő lenne, ha a brit parlament megszavazná a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást annak biztosításához, hogy a szigetország rendezett módon hagyja el a közösséget - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.
A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az uniós tagság megszűnését rögzítő dokumentum szükséges és elégséges feltétel a rendezett körülmények közötti Brexithez.

A múlt heti EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis brit idő szerint péntek éjjel 23 óráig, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kell hagynia a brit parlamentnek.

A konzervatív párti brit kormány pénteken újból a ház elé terjesztette az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított 585 oldalas Brexit-egyezményt vitára és szavazásra, leválasztva e jogilag kötelező erejű dokumentumról a 26 oldalas politikai deklarációt, amely egyelőre vázlatosan körvonalazza az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerének alapelveit. A dokumentumról a nap folyamán szavaznak újra.

Theresa May brit miniszterelnök a Brexit-megállapodás kétszeri alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

Elfogadott Brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-ig kell jeleznie a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy részt akar-e venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon. Ettől függ, hogy az EU hajlandó lenne-e megfontolni a Brexit további halasztását a megállapodás nélküli kilépés elkerülése végett.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló Twitter üzenetében fontosnak nevezte a pénteki brit alsóházi szavazást. Arra emlékeztetett, hogy a megállapodás jóváhagyása a brit uniós kilépés végső dátumának május 22-ig való meghosszabbítását jelenti.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ