Cropped landscape
Külföld
Tusk rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot hívott össze április 10-re
2019-03-2916:33
Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én Brüsszelben, tekintettel arra, hogy a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte Donald Tusk tanácsi elnök Twitter-üzenetében pénteken.
A londoni parlament alsóháza pénteken harmadszor is elutasította a kilépési megállapodást. A délutáni szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett.

A szavazás után Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kijelentette, hogy az újbóli elutasításnak "súlyos következményei" lehetnek, ugyanis az alapeseti forgatókönyv jelen pillanatban az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én - a múlt heti EU-csúcson erre az esetre kijelölt határnapon - kikerülhet az Európai Unióból.

A tavaszi uniós csúcsértekezleten született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió a kilépés május 22-ig tartó halasztásába egyezett bele, de ehhez a Brexit-megállapodást a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek. Az elfogadott zárónyilatkozat értelmében újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja marad, de eddig jeleznie kell, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy Theresa May brit miniszterelnök várhatóan alternatív tervet készít elő a rendezett, megállapodással végződő Brexit érdekében. Mint közölte, May előreláthatólag meghívást kap a rendkívüli csúcstalálkozóra, hogy az "ülés elején" bemutassa azt az unióban maradó 27 tagország vezetőjének.

"Arra számítunk, hogy az Egyesült Királyság időben bemutatja a kijelölni kívánt utat annak érdekében, hogy az Európai Tanács megvizsgálhassa és megfontolhassa azt" - közölte a tanácsi tisztségviselő.

Az Európai Bizottság pénteki közleményében sajnálatát fejezte ki a brit parlamenti szavazás negatív eredménye miatt. Kijelentették, az elutasítást követően a legvalószínűbb a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit forgatókönyvének megvalósulása. Arra emlékeztettek, hogy az Európai Unió április 12-ig adott haladékot Londonnak arra, hogy tájékoztatást adjon a kívánt lépésekről.

"Most Nagy-Britannián a sor, hogy a megjelölt dátumot megelőzően jelezze a kijelölni kívánt utat annak érdekében, hogy azt az Európai Uniós is megvizsgálhassa" - fogalmaztak.

Az Európai Unió teljes mértékben felkészült egy április 12. éjfélt követő megállapodás nélküli Brexitre. Az EU egységes marad. A kilépési megállapodásban foglaltak okozta előnyök, ideértve az átmeneti időszakot is, semmilyen körülmények között sem lehetnek egy megállapodás nélküli forgatókönyv részei. Egyéb részlet-megállapodások nem lehetségesek - húzták alá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ