Cropped landscape
Külföld
Pénzbírságra ítélték Eric Drouet-t, a sárgamellényesek egyik vezetőjét
2019-03-2915:33
Egy párizsi bíróság ezerötszáz euró (465 ezer forint) pénzbírságra ítélte pénteken Eric Drouet-t, a francia sárgamellényesek egyik vezetőjét hatóságilag nem engedélyezett tüntetések szervezése miatt.
A 34 éves férfi védője fellebbezést jelentett be az ítélettel szemben.

Drouet a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényesek egyik hangadója. A kamionsofőr szerint az eljárás politikailag motivált, és csak arra szolgál, hogy elhallgattassa a mozgalmat.

Védője szerint Drouet "munkájával kapcsolatos okokból" nem tudott megjelenni az ítélethirdetésen.

A törvényszék 2000 eurós bírságot szabott ki, de ebből 500 eurót próbaidőre felfüggesztett. Az ügyészség azonban egy hónap felfüggesztett szabadságvesztést és 500 euró pénzbüntetést követelt.

A rendőrség január 2-án vette őrizetbe Drouet-t a párizsi Champs-Elysées sugárúton rendezett tüntetésen. A vádak szerint ezt és a december 22-i be nem jelentett tiltakozást is ő szervezte.

Szombatra ismét tüntetéseket jelentettek be a sárgamellényesek, akik így már huszadik alkalommal vonulnak az utcákra tiltakozni. A korábbi rendbontásokra tekintettel a hatóságok a többi között a Champs-Elysées sugárúton, illetve Toulouse és Avignon is belvárosában betiltották a megmozdulásokat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ