Cropped landscape
Belföld
Így lehet részmunkaidőre visszatérni szülés után
2019-03-2907:19
A munkáltatónak kötelező visszavennie a munkahelyre azt az édesanyát, aki szülés után néhány hónappal szeretne ismát dolgozni – hívta fel rá a figyelmet Nagy Judit Csilla munkajogász az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának pénteki adásában. A kismamáknak lehetőségük van arra, hogy részmunkaidőt kérjenek.

Az anyukának jeleznie kell, hogy mikor kíván ismét munkába állni, az időpontot viszont úgy kell meghatároznia, hogy a munkáltatónak legalább 30 nap álljon rendelkezésére az ő fogadására. A kismamának lehetősége van arra, hogy részmunkaidőt kérjen és a munka törvénykönyve alapján a teljes napi munkaidő felében dolgozzon. Nagy Judit Csilla kiemelte, a munkáltaónak kötelessége engedélyezni a napi 4 órás munkaidőt. 


A gyakorlatban elő szokott fordulni, hogy nem 4, hanem 6 órában szeretnének visszatérni az édesanyák, de ezt a Munka törvénykönyve nem szabályozza, ilyenkor a feleknek egyeztetniük kell 
– tette hozzá. 
 
Ami a fizetést illett, a részmunkaidőben arányosan csökken a bér, de mint arra Nagy Judit Csilla rámutatott, van egy bérrendezési szabály, ami a munkáltatót arra kötelezi, hogy az időközbeni béremelést az édesanyák esetében is végrehajtsa, ami azt jelenti, hogy az azonos munkakörben foglalkoztatottaknál az anyának is meg kell adnia a béremelést a 8 órára kivetítetten és arányosan kell csökkenteni 4 órára vonatkozóan. Hozzáfűzte, ha nincs másik azonos munkakör, akkor a tényleges éves béremelést kell figyelembe venni. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ