Cropped landscape
Külföld
Ezt üzente a világhírű izraeli filozófus Orbán Viktornak
2019-03-2911:44
„Ma az Európai Unió egy német birodalom” – állítja Yoram Hazony izraeli filozófus, a jeruzsálemi Herzl Intézet igazgatója a Heteknek adott exkluzív interjújában. Hazony szerint az európai birodalomépítéssel szemben a demokráciát a szuverén nemzetállamok menthetik meg kontinensünkön. A nemzeti függetlenség kulcsa pedig a szabadság szeretete, a gyermekvállalás és az erős honvédelem.
Hazony a Heteknek elmondta, hogy az Európai Unió jelenlegi formájában a Szent Németrómai Birodalom újjászületett formája, amelyben a katolicizmus helyét átvette a liberalizmus. „A középkori Respublica Christiana helyett ateista birodalom épül” – állítja az izraeli történész, aki szerint a legnagyobb kérdés ma Európa számára, hogy beletörődnek-e az európai nemzetek ennek a német konstrukciónak az uralmába.

Az izraeli filozófus az alternatívát a modern nacionalizmusban látja, amely független nemzetállamok formájában képzeli el a jövőt. Hazony szerint a nacionalizmus „a második világháború után elveszítette eredeti jelentését, nem a független nemzetekből álló világot jelölte, hanem rávetült Hitler árnyéka, a romokban heverő világ képe, de ez tévedés, mert a nácik nem a nemzeteket akarták felszabadítani, hanem egységes uralom alatt akarták egyesíteni Európát, majd pedig az egész világot.

A filozófus – akit Budapesten fogadott Orbán Viktor miniszterelnök is – úgy véli, hogy lehetséges egy európai nacionalista forradalom, de ehhez demográfiai fordulatra és erős honvédelemre van szükség. „A nemzetközi kapcsolatokban az erő vonzza az erőt. Minél erősebb vagy, annál erősebb országok állnak oda melléd.” – mondta Hazony.

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent számában olvasható.

Hetek
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ