Cropped landscape
Külföld
Varsó szerint támogatni kell Mayt a kilépési megállapodás ügyében
2019-03-2810:53
Támogatni kell Theresa May brit kormányfőt, hogy véghez vigye a kilépési megállapodás jóváhagyásának ügyét, a kemény Brexit óriási károkat okozna mindenkinek - jelentette ki csütörtökön Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.
Az Európai Unió (EU) ügyeiért felelős helyettes tárcavezető a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak annak kapcsán nyilatkozott, hogy a londoni alsóház előző este megerősítette a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) pénteki határidejének elhalasztását anélkül, hogy jóváhagyták volna további fogatókönyvek akármelyikét.
    
Szymanski szerint Varsó a jelenlegi helyzetben amellett van, hogy az unió ne tegyen konfrontatív lépéseket London irányában. A brit parlamentnek "lehetőleg sok időt kell adni" az olyan álláspont meghatározásához, mely a megállapodás szerinti Brexithez vezetne majd - húzta alá a diplomata.
    
A megállapodás jóváhagyására az egyetlen esély Theresa Maynek nyújtandó támogatás "a megállapodásért folytatott nehéz, hősies küzdelemben" - fogalmazott. "Ő a mi ügyünkért is harcol", ezért "nem kell megnehezíteni feladatát" - jelentette ki Szymanski.
    
Arra a felvetésre, hogy May valószínűleg leköszön posztjáról, Szymanski úgy reagált: feltehetőleg így lesz. "Amennyiben viszont ez lenne az ára a megállapodás elfogadásának, talán arányos árról lenne szó" - fűzte hozzá.
    
May szerdán a tory frakció ülésén közölte: kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő szakaszának kezdete előtt, amennyiben a pártcsoport támogatja a május 22-ei kilépést eredményező Brexit-megállapodást.
    
Azon kérdésre válaszolva, hogy az EU-nak gesztusokat kellene tennie a Brexit elkerülése érdekében, Szymanski elmondta: a kilépésről döntő brit népszavazás eredményének végrehajtása a briteken múlik, de a legvalószínűbb forgatókönyv a Brexit.
    
A lengyel diplomata szerint a Egyesült Királyságban "emberek millióit bosszantja, hogy az EU-ban ennyire könnyen lehet beavatkozni a tagállamok belügyeibe". Szymanski egyúttal úgy látta: a Brexit-népszavazás kezdeményezésével David Cameron volt brit kormányfő ezzel a lépéssel "túllőtt a célon".
    
Londonnak április 12-ig ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni a májusban esedékes európai parlamenti választásokon. Ha London hajlandó erre, a Brexit hosszabb ideig tartó halasztása is szóba kerülhet. Ha viszont nincs elfogadott Brexit-egyezmény, illetve az új együttműködési modell kidolgozását célzó meghosszabbítása az brit EU-tagságnak, akkor a tagság április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet. Lengyelország többek között az Egyesült Királyságban élő, ott vállalkozó, illetve munkát vállaló több mint egymillió lengyel miatt érdekelt a rendezetlen brit kilépés elkerülésében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ