Cropped landscape
Belföld
Prioritást élvez a családvédelmi akcióterv, de később olcsóbb lehet a bankolás
2019-03-2820:26
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem azt kérte a kormánytól, hogy vesse el azt az elképzelést, miszerint évi 800 forintban legyen maximálva a pénzügyi tranzakciós illeték, hanem azt, hogy egyelőre a szaktárca várjon az elképzeléssel, ugyanis jelenleg az elsőszámú prioritás a családvédelmi akcióterv megvalósítása. Erről Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt. 
Még Varga Mihály pénzügyminiszter jegyezte azt a törvényjavaslatot, mely az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását tartalmazza, azonban a gazdasági bizottság azt kérte, hogy mégse így történjen. Bánki Erik szerint a döntésre azért volt szükség, mert a családvédelmi akcióterv abszolút elsőbbséget élvez a kormányon belül, így minden olyan intézkedés, aminek a költségvetési hatása nem teljesen tisztázott és olyan forráscsökkenéssel jár, ami befolyásolhatja a családvédelmi akcióterv megvalósítását, azt a testület kockázatosnak ítéli meg. 
A kormánypárti politikus kifejtette, még nem teljesen világos, hogy a júniustól induló családvédelmi akciótervnek mekkora lesz a költségvetési hatása. Tehát, szó sincs arról, hogy a testület felülbírálta volna Varga Mihály pénzügyminiszter olcsóbb bankolásról szóló elképzeléseit. 
 
Bánki Erik arról is beszélt, hogy a pénzügyi tárgyú törvénycsomag egy másik fontos lépése a lakosság részére az államkötvények vásárlásának az ösztönzése. 
 
Azt gondoljuk, minél kevesebb készpénz legyen a családoknál, legyenek olyan befektetési formák, amelyek vonzók lehetnek. Az állam szempontjából pedig az a pozitív, ha a magyar állampapírok magyar háztartási kézben vannak, mert így forint alapon kell finanszírozni a költségvetés hiányát 
– tette hozzá. 
 
Június elsejétől az állampapír hozama személyi-jövedelemadó és járulékmentes lesz. Bánki Erik szerint, ha sikerül elfogadni a törvényt, akkor júniustól mindenképpen megéri magyar állampapírba fektetni. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ