Cropped landscape
Külföld
Őrizetbe vettek Prágában két embert a német vonatok elleni támadásokkal összefüggésben
2019-03-2814:50
Őrizetbe vett két embert szerdán a prágai repülőtéren a cseh idegenrendészet annak gyanújával, hogy közük volt a németországi vasútvonalakon 2018 októberében és decemberében megkísérelt merényletekhez.
Ezzel összefüggésben őrizetbe vettek a minap Bécsben egy iraki férfit Bécsben.
    
Eva Kropácová, a cseh rendőrparancsnokság szóvivője újságíróknak nyilatkozva megerősítette az erről szóló információkat, amelyeket korábban a CTK cseh hírügynökség közölt. "Megerősíthetjük, hogy a cseh idegenrendészet szerdán őrizetbe vett két külföldi állampolgárt a Václav Havel prágai nemzetközi repülőtéren, akiket az ICE gyorsvonatok elleni németországi terrortámadások kitervelésével gyanúsítanak" - mondta.
    
Kropácová szerint a gyanúsítottak jelenleg rendőrségi fogdában vannak. Ausztria kérte a kiadatásukat, ennek lehetőségéről egy cseh bíróság fog dönteni - tette hozzá.
    
A két külföldit egy Bécsben kiadott letartóztatási parancs alapján vették őrizetbe, röviddel az után, hogy megérkeztek Csehországba.
    
A bécsi ügyészség szerdán számolt be arról, hogy őrizetbe vettek hétfőn egy 42 éves iraki férfit a városban, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásokat kísérelt meg németországi vasútvonalakon 2018 októberében és decemberében.
    
Tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség. A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját.
    
Az elfogott férfi beismerte: ő hajtotta végre a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal, és azt állította, hogy nem voltak társai. Lapértesülés szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben, és Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott.
    
Prágai sajtójelentések szerint a három őrizetbe vett férfi rokonszenvezett az Iszlám Állam terrorista szervezettel.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ