Cropped landscape
Külföld
Origo: Az Európai Parlament afrikai migránsok millióit szabadítaná Európára
2019-03-2813:38
Az Origo szerint az Európai Parlament (EP) afrikai migránsok millióit szabadítaná Európára, mert kedden olyan dokumentumot fogadtak el óriási többséggel, amely pártolja az illegális migráció legalizálását és a gazdasági migrációt.
A portál csütörtökön az Alapjogokért Központ közösségi oldalán megjelent hír alapján azt írta, az afrikai származású európai emberek alapvető jogairól szóló határozat felhívja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy biztosítsanak biztonságos és legális lehetőségeket az unióba belépni kívánó migránsok, menekültek és menedékkérők számára, valamint dolgozzanak ki uniós keretet az afrikai származású emberek társadalmi beilleszkedését és integrációját támogató nemzeti stratégiák számára.
    
Az uniós intézményeket és tagállamokat arra ösztönzi, hivatalosan ismerjék el és hívják fel a figyelmet az afrikai származású emberek európai történeteire, és mind európai, mind nemzeti szinten emlékezzenek meg azok teljesítményeiről és pozitív hozzájárulásairól a "Fekete Történelem Hónapja" létrehozásával, valamint a rabszolgaság és a transzatlanti rabszolga-kereskedelem áldozatainak nemzetközi emléknapján.
    
Hangsúlyozza a civil társadalmi szervezetek fontosságát is a fajgyűlölet és a megkülönböztetés elleni küzdelemben, ezért felszólítja a bizottságot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az afrikai származású emberek problémáira, és hozzon létre egy afrofóbiával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó munkacsoportot - olvasható a portálon.
    
Az Origo szerint az Európai Parlament a dokumentum elfogadását azért javasolta a képviselőknek, mert az uniós tagállamokban intézményi szinten nagymértékben nem ismerik el és figyelmen kívül hagyják az afrikaiak és az afrikai származásúak ellen elkövetett történelmi igazságtalanságokat - rabszolgaság, kényszermunka, népirtás a gyarmatosítás idején -, a diszkriminatív sztereotípiák pedig fenntartják a velük kapcsolatos sztereotípiákat, és erősítheti a megkülönböztetést.
    
Az afrikaiak továbbá alulreprezentáltak a politikai és jogalkotási intézményekben európai, nemzeti és helyi szinten egyaránt, hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkaerőpiacon is, az Európában emelkedő számú afrofób támadások pedig az utóbbi időben közvetlenül harmadik országok polgárai, különösen menekültek és migránsok ellen irányulnak - áll az indoklásban.
    
Az Origo közölte, a dokumentumot 535 igennel, 80 nemmel és 44 tartózkodással fogadták el. A határozatot megszavazta Meszerics Tamás volt LMP-s képviselő, valamint Niedermüller Péter és Molnár Csaba, a DK két európai politikusa is.
    
Az elfogadott dokumentum ellentmond annak a balliberális véleménynek, miszerint bevándorlás nincs, nem is volt, azt senki nem támogatja, és senki nem akar az illegálisból legális migrációt csinálni - hívták fel a figyelmet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ