Külföld
Nem támogatja a román kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatokat
2019-03-2814:25
Elutasításra javasolta a bukaresti szociálliberális kormány azt a két törvénytervezetet, amelyek a különböző és azonos nemű párok számára is lehetővé tették volna, hogy közjegyző, illetve anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal jegyezzék be hivatalosan élettársi kapcsolatukat - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.
A kormány negatív véleményezésében azt állítja, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatokról nincs kötelező uniós szabályozás és ilyenként "irreleváns", hogy az unió 28 tagállama közül 22 létezik erre vonatkozó jogszabály és 13 uniós ország az azonos nemű párok házasságkötését is lehetővé teszi.
    
A bukaresti kabinet szerint a román törvényhozás világossá tette már Románia hozzáállását a "családi kapcsolatok" kérdéséhez, amikor olyan polgári törvénykövet (ptk.) fogadott el, amely a különböző nemű párok közötti házasságot tekinti az egyedüli hivatalosan is elismert együttélési formának.
    
A kormány szerint a két törvénykezdeményezést már csak azért sem lehet támogatni, mert nem pontosítják azoknak a többletkiadásoknak a forrásait, amelyeket elfogadásuk jelentene - egyebek mellett az özvegyi nyugdíj kiterjesztése miatt - a társadalombiztosítási rendszer számára.
    
Március elején a kétkamarás román parlament szenátusában a szociáldemokrata többség elutasította az élettársi kapcsolatok hivatalossá tételéről szóló törvényjavaslatokat. Ezek egyikét ellenzéki törvényhozók egy csoportja, a másikat pedig a kisebbik, liberális kormánypárt, az ALDE egyik képviselője és egy független képviselő terjesztette a parlament elé. A törvényjavaslatokról a képviselőház hozza meg a végső döntést.
    
Az élettársi szerződés témája egy meghiúsult alkotmánymódosítási kezdeményezés kapcsán került előtérbe Romániában. Tavaly októberben a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról tartottak népszavazást Romániában, amely az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult. A melegházasság legalizálásának alkotmányos ellehetetlenítését célzó polgári kezdeményezés a ptk. előírásait emelte volna az alaptörvénybe.
    
Románia 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyve tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek jegyezték-e be.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ