Cover
Külföld
Mihamarabbi kormányalakítást vár Bosznia-Hercegovinától az EU
2019-03-2816:07
Mihamarabb kormányt kell alakítani Bosznia-Hercegovinában, és amint ez megtörténik, az Európai Unió is közli véleményét az uniós csatlakozás előmozdítása céljából beadott kérdőívről - közölte Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési biztosa csütörtökön Szarajevóban.
A délszláv országban tavaly októberben tartottak általános választást, ám a kormány azóta sem alakult meg, a győztes pártok ugyanis nem tudnak megfelelő koalíciós partnereket találni. 

Az ország vezetése 2016 februárjában átadta uniós csatlakozási kérelmét, ezzel pedig azt a kötelezettséget is vállalta, hogy kitölti a Brüsszel által összeállított kérdőívet. A 3200 kérdésből álló dokumentumot tavaly küldték el az Európai Bizottságnak. Emellett az ország vezetése azt is vállalta, hogy végrehajt számos reformot, erősíti a jogállamiságot, új munkahelyeket teremt, és javít a közigazgatás minőségén és átláthatóságán. A tavalyi választás óta azonban minden megkezdett folyamat leállt. 

Az Európai Bizottság kész arra, hogy májusban nyilvánosságra hozza véleményét a beadott válaszokról, ám ezt csak egy működőképes kormánnyal lesz hajlandó közölni, a jelenlegi átmeneti kormánnyal nem - emelte ki Johannes Hahn. Hozzátette azonban, hogy annyit közölhet már most, hogy 22 kérdésre nem érkezett válasz, úgyhogy mindenképpen hiánypótlásra lesz szükség. 

Az európai integráció szempontjából a volt jugoszláv tagköztársaságok közül Bosznia-Hercegovina a sereghajtó, hiszen Szlovénia és Horvátország már az EU tagjai, Szerbiával, Montenegróval és Macedóniával pedig már elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ