Cropped landscape
Gazdaság
Az Egy övezet egy út lehetőségei és lehetséges buktatói Európában
2019-03-2820:59
Sokan üdvözölték, mások ugyanakkor gyanakodva figyelték, hogy Róma és Peking nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy Olaszország csatlakozik a kínai Új selyemút kezdeményezéshez – hívta fel rá a figyelmet Szunomár Ágnes, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont vezetője az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című műsorunk csütörtöki adásában. A szakértő szerint alapvetően gazdasági ambíciói vannak Kínának Európában, ennek pedig a kísérő jelenségeként indirekt módon némi politikai befolyásra is szert tesz.

Az Új selyemút bővítéséről szóló szándéknyilatkozatot Hszi Csin-ping kínai elnök és Luigi di Maio olasz miniszterelnökhelyettes, az Öt Csillag mozgalom politikusa látta el kézjegyével. Bár 13 uniós tagállam már részese a kínai kezdeményezésű programnak, Olaszország az első európai gazdasági nagyhatalom, s egyben a G7-es csoport első tagja, amelyik csatlakozott. Ugyanakkor nem mindenki örült annak, hogy Olaszország a költséges infrastrukturális beruházások, például a kikötő felújítások és bővítések megvalósítása érdekében Kínához fordul. Szabó Anett műsorvezető azon felvetésére, hogy mi lehet az oka a megosztottságnak, illetve milyen veszélyekkel járhat az egyet nem értés, Szunomár Ágnes elmondta, az új olasz kormány meglehetősen más politikát képvisel az elődjeihez képest, ez az olasz kormány kevésbé elkötelezett az egységes európai, azon belül is a németek által képviselt érdekek mellett, sokkal inkább a saját boldogulása érdekében igyekszik lépéseket tenni. 
 
Szunomár Ágnes szerint van alapja annak, hogy Heiko Maas német külügyminiszter élesen bírálta Olaszország részvételét Kína gazdasági-infrastrukturális tervében, mivel a kínai vállalatok komoly versenyhelyzetet teremtenek az európai nagyvállalatok számára, amelyek nagy része német cég. 


A kínai vállalatok olyan területeken vetik meg a lábukat, mint Közép- vagy Dél-Európa, amelyek hagyományosan a német gazdasági érdekszférához tartoznak, éppen ezért a németek fenyegetve érzik az érdekeiket 
– tette hozzá. 

A szakértő megjegyezte, Magyarország is a német gazdasági érdekszféra része, így ami hazánkban történik kínai-magyar relációban az fogja érdekelni a németeket. Szunomár Ágnes elképzelhetőnek nevezte, hogy bármi, ami gazdasági fennhangon indul, az a németeknél megkongatja a politikai vészharangot. 
 
Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont vezetője úgy véli, jelenleg nagyon erős és folyamatosan erősödő versenyhelyzet van kialakulóban, amihez a nagyhatalmaknak alkalmazkodniuk kell, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a világgazdaságot az újabb és újabb versenyhelyzetek viszik előre. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Brüsszel - Európa választ

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ