Cropped landscape
Belföld
Balczó Zoltán antiszemita, és még büszke is rá - újabb leleplező felvétel a Jobbikról
2019-03-2810:20
Az Origo hétfőn hozta nyilvánosságra, amint Vona Gábor egykori pártelnök, és Hegedűs Lórántné volt képviselő hangosan zsidózott egy korábbi jobbikos frakcióülésen. Ahogyan azt előrebocsáták, nemcsak ők tettek durva antiszemita megnyilvánulásokat az összejövetelen, hanem más vezető jobbikos politikusok is. Ezúttal azt mutatja meg a portál, ahogyan Balczó Zoltán, a párt EP-képviselője azt kezdte el bizonygatni, hogy mennyire antiszemita, miután egyik képviselőtársa ezt megkérdőjelezte. Balczó a Jobbik egyik legfontosabb politikusa, tíz éve képviselő Brüsszelben, és feltehetően marad is, mert pártjának az uniós választási listáján a második helyen szerepel. Döbbenetes, vérlázító és vállalhatatlan gondolatok következnek a Jobbik „nagy öregjének” szájából, amelyek megmutatják, milyen szellemiség uralkodik a mai napig a szervezetben. És még mindig nincs vége a sornak. 
A héten hírt adott az Origo.hu arról, hogy hat és fél évvel a történtek után az Origóhoz került a Jobbik 2012. november 7-ei frakcióülésének teljes hanganyaga, amelyen a párt több vezető politikusa durva, antiszemita kijelentést tett. Bár eddig is teljesen egyértelmű volt, hogy a felvétel eredeti, hétfőn a Jobbik pártmédiájának bevallottan kormánypárti politikusok lejáratására szakosodott felülete, a Zsúrpubi megerősítette ezt. Eddig csupán az ülésnek azokat a részeit mutattuk meg, amikor Vona Gábor akkori pártelnök Szegedi Csanád kapcsán antiszemita utalással Saul-fordulásról beszélt, és azt állította róla, hogy átállt a zsidókhoz, valamint a pártból nemrég kilépett Hegedűs Lórántné azzal dicsekedett, hogy ő a Jobbik zsidóügyi szakértője, és ebből fakadóan megállapította, hogy a „pártjában az egyik zsidó ajnározza a másikat”. És most nézzük Balczó Zoltánt, a szervezet egyik legbefolyásosabb politikusát.

Balczó az antiszemitizmusát bizonygatta 

Miután a Lenhardt Balázs ügyét tárgyaló ülés elején Vona Gábor letudta a több mint húszperces, drámainak szánt monológját, a kizárás szélére került politikus, Lenhardt Balázs lehetőséget kapott a viszontválaszra.

A Jobbikot 2012 elején sorra rázták meg a súlyosabbnál súlyosabb botrányok, komoly válságba taszítva a pártot. Szegedi Csanád volt alelnökről, EP-képviselőről előkerült egy hangfelvétel, amelyen egy férfi zsidó származásával zsarolta. A beszélgetés tökéletesen megmutatta a Jobbikban uralkodó állapotokat, így azt is, hogy a pártban már ekkor kifejezetten divatos volt az antiszemitizmus, olyannyira, hogy aki ezt nem tudta hitelesen képviselni, az pillanatok alatt a politikai értelemben vett parkolópályán végezhette. Így történt ez Szegedivel is, akit pár hónapos huzavona után kizártak a pártból, igaz, a Jobbik vezetése a mai napig tagadja, hogy zsidó származása miatt alakult így. Mindenesetre a párt radikálisabb szárnyát megmozgatta az ügy, többek között Lenhardt Balázst is, aki utólag feljelentést tett a párt „egykori ökle” ellen – mint kiderült, az elnökség engedélye nélkül. A Vona Gábor által összehívott ülésen ki is zárták emiatt a párt frakciójából.

A renitens jobbikos hosszasan és az erőviszonyokkal tisztában léve, beletörődve védekezett Vona Gábor és lényegében a frakció egészének vádjai ellen. Felszólalása során több alkalommal is odaszúrt Balczó Zoltán akkori alelnöknek, a párt EP-képviselőjének, amit az érintett nem igazán vett jó néven. Olyannyira nem, hogy a Szegedi feljelentése miatt „vád alá helyezett” politikus felszólalása után egy órával is ezzel foglalkozott. Ugyanis megkérdőjelezték antiszemitizmusának minőségét, és ez abszurd módon zavarta. A vérig sértett jobbikos politikus azt kezdte el bizonygatni, hogy ő igenis zsidóellenes.
Balczó Zoltán ebben egészen odáig ment, hogy frakciótársai előtt azzal dicsekedett, benne volt egyszer az antiszemita évkönyvben. 

Nagyon örülök, hogy benne voltam egyszer már az antiszemita évkönyvben, szerkeszti Karsai, nagyon örülök, hogy most idetették az orrom alá a Jeszenszky-támadás kapcsán, Jeszenszky nagy cikkét, hogy a Balczó milyen antiszemita
– kérkedett a politikus.

A Jeszenszky-levél, amire a jobbikos politikus utalt, 2011 végén jelent meg a hvg-ben, és szerzője többek között azt írta, „úgy látszik, hogy Balczó Zoltán tényleg elhiszi azt a sok antiszemita maszlagot, amivel az internet mellett néhány hazai média-szereplő is tömi a magyar fejeket”. Jeszenszky Géza írásában azt kifogásolta, hogy Balczó az Országgyűlés alelnökeként élesen támadta a Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért „jó viszonyt ápol Izraellel, és súlyt helyez a hazai és külföldi zsidó szervezetekkel folytatandó rendszeres konzultációra”.

Ki vette fel a frakcióülést?

Bár a prímet egyértelműen a Jobbik európai képviselőjének gondolatai viszik, azonban a legkevésbé sem mellékes kérdés, hogy azokat miként és ki vette fel. Információnk szerint Balczó Zoltán alelnökként Vona Gábor pártelnök mellett foglalt helyet a frakcióülésen, amit alátámasztani látszik, hogy a felvételen több alkalommal is hallható a sugdolózásuk. De ami ennél is sokkal lényegesebb:
a felvételen végig Vona hangját lehet a legjobb minőségben hallani, még akkor is, amikor Balczóval halkan csevegnek. Mindebből arra lehet következtetni, hogy feltehetően a pártelnök vette fel az ülést. Kifejezetten árulkodó, hogy kettőjük beszélgetése elnyomta a „távolabbi” felszólalók hangját. 
A közel kétórás frakcióülésről eddig csak Vona Gábor, Hegedűs Lórántné és Balczó Zoltán antiszemita gondolatait hozták nyilvánosságra, azonban nem csak ők tettek botrányos megjegyzéseket, ezekre nemsokára visszatér az Origo.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ