Cropped landscape
Külföld
A szlovák államfő és a kormányfő is a szavazáson való részvételre buzdított
2019-03-2806:41
Andrej Kiska szlovák államfő és Peter Pellegrini szlovák kormányfő is az államfőválasztás szombaton sorra kerülő második fordulójában való részvételre buzdított szerdán a közszolgálati televízióban (RTVS) elmondott rendkívüli beszédeikben.
Mivel a vonatkozó szabályozás szerint, csütörtökön reggel, az elnökválasztás második köre előtt negyvennyolc órával, kampánycsend lép életbe, az elnök és a kormányfő a köztévében igényelt rendkívüli megszólalásai az utolsó olyan jelentős politikusi beszédek voltak, amelyek még befolyásolhatják a közvéleményt a szombati voksolás előtt.
     
Bár mind az államfő, mind a kormányfő is elsődlegesen a választási részvétel fontosságát hangsúlyozta, mindketten tettek közvetett  utalásokat arra, hogy melyik jelölt győzelmét részesítenék előnyben.
    
Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás második körében két jelöltre voksolhatnak a szlovákiai választópolgárok. Az ellenzéki liberálisok jelöltjére, Zuzana Caputovára aki az első körben a szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, és a szavazatok 18,66 százalékával a második helyen végzett Maros Sefcovicra, aki a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) támogatásával indult.
    
Bár a két továbbjutott jelölt által elért eredmény közti különbség jelentős, a második fordulóra mégsem lehet teljes bizonyossággal lefutott körként tekinteni. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy az első körben a harmadik illetve a negyedik helyen végzett jelöltek - a pozsonyi sajtó által többnyire "rendszerellenes" jelöltekként jellemzett Stefan Harabín és Marián Kotleba - szavazóinak voksait elemzői vélemények szerint nagyobb eséllyel Maros Sefcovicnak szerezheti meg.  Ugyanakkor erősen kérdéses, hogy Harabín és Kotleba szavazói milyen arányban járulnak majd az urnákhoz a második fordulóban, tekintve, hogy az ő szempontjukból a szombati voksolás, úgymond csak a kisebb vagy a nagyobb rossz közti választásról szól. Az államfő és a kormányfő szerdai - a voksoláson való részvételre buzdító szavai - ennek tükrében számítanak fontosnak, ugyanis szombaton döntő lehet, hogy melyik jelöltnek sikerül jobban mozgósítania saját választói táborát.
    
Andrej Kiska, aki korábban többször nyíltan kampányolt Caputová mellett, mostani beszédében rendkívülinek nevezte a szombati voksolást, az államfői posztot pedig a legnagyobb legitimitású állami funkciónak minősítette. Kiska hangsúlyozta: a leendő államfő "meglévő jogkörein túl is tud lépni , mert a nép hangja" is lehet." 
    
"A közvetlen választás szabadságot és mandátumot ad az elnöknek arra is, hogy kellemetlen kérdéseket tegyen fel a kormánynak" - mondta Kiska, aki a tavaly tavaszi belpolitikai válság idején határozottan az akkori Fico kormányzat ellen foglalt állást és előrehozott választásokra tett javaslatot. 
    
Peter Pellegrini, beszédében a leendő államfő legfontosabb tulajdonságai közt a felkészültséget és a tapasztalatokat említette, amivel közvetve az Európai Bizottság alelnöki posztját betöltő Sefcovic mellett foglalt állást a fél évvel ezelőtt a politikában még ismeretlennek számított Caputovával szemben. 
    
A liberális jelölt jelentős médiahátszelére utalva hangsúlyozta: amikor az ország érdekeit kell megvédeni "már nem segítenek a névtelen tanácsadók és a marketing." Pellegrini kiemelte a társadalmi megbékélés megteremtésének fontosságát is, utalva arra, hogy az elmúlt években az államfő és a kormány politikai szembenállása rendkívül elmélyítette a társadalmon belüli megosztottságot. Célozva Caputová kampányszlogenjeire leszögezte: le kell számolni azzal, hogy tisztességesekre és tisztességtelenekre, hogy jókra és rosszakra osztják az országot.
    
A legutolsó - még a múlt héten nyilvánosságra hozott - felmérés a választás második körében Zuzana Caputová győzelmét valószínűsíti Maros Sefcoviccsal szemben, 60,5 százalékos feltételezett eredménnyel 39,5 százalék ellenében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ