Cropped landscape
Külföld
Az Európai Bizottság szerint hasznos a migránsokat segítő névtelen bankkártya
2019-03-2812:58
Az Európai Bizottság (EB) továbbra is hasznosnak tartja a migránsokat segítő névtelen bankkártyákat. AZ ECHO TV brüsszeli tudósítója a Magyarországon elfogott szír dzsihádista büntetőeljárásával kapcsolatban kérdezte Natasha Bertaud-t. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: az illegálisan érkezők minden részletre kiterjedő biztonsági ellenőrzésen esnek át. Az Európai Unió (EU) pedig anyagilag és gyakorlati eszközökkel segíti Athént.
A vizsgálat szerint a gyanúsított szír férfi Hasszán F. menekültstátuszhoz jutott Görögországban, és névtelen bankkártyán pénzt kapott költségei fedezésére. A bizottsági szóvivő azt mondta, nincs információjuk arról, hogy a férfi részt vett-e a segélyprogramban. Natasha Bertraud rámutatott, a nemzetközi bankkártyákkal az Európai Unió csak védelmet biztosít a menedékkérőknek, nem alkalmasak készpénz felvételére, és kizárólag Görögországban lehet felhasználni. Hozzátette, mindenki, aki az Európai Unióba érkezik, szigorú biztonsági ellenőrzésen esik át. Ezért létesültek az érintett országokban az úgynevezett hot spot-ok. Kiemelte, az Európai Unió anyagilag és gyakorlati eszközökkel is segíti a migrációs nyomással küzdő görög hatóságokat. 
 
A balkáni államok kifejezetten ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a korábban az Iszlám Állam soraiban harcoló kettős állampolgárságú dzsihádisták visszatérnek - mondta munkatársunknak a belga fővárosban Magyarország NATO-nagykövete. Nagy Zoltán rámutatott, a hazatérők önként csatlakoztak az Iszlám Államhoz és ez komoly veszélyt rejt. Hozzátette, Magyarországnak szerencsére nem kell a hazatérő dzsihádista harcosok problémájával szembesülnie. Nagy Zoltán szerint ugyanakkor mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk a magányos terroristák bejutását.
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ