Cropped landscape
Külföld
Al-Kaida tagból lett kém Aimen Dean
2019-03-2820:30
Aimen Dean az al-Kaida tagjaként nyolc éven át kémkedett a brit titkosszolgálatnak, az MI6-nek. A bahreini származású, szaúd-arábiai születésű férfi exkluzív interjút adott az ECHO TV Napi aktuális című műsorának, amelyben részletesen beszámolt a történtekről. Aimen Dean elmondta, az 1998-as afrikai bombatámadások során ábrándult ki az al-Kaidából, amikor is több száz afrikai halt meg ártatlanul.
12 éves volt, amikor elvesztette édesanyját, ezzel kapcsolatban azt mondta akkora volt a fájdalma, hogy spirituális értelemben próbálta kezelni. Több könyvet is olvasott és habár nem tudatosan, de ezek a radikalizálódás útjára terelték. 

1997-ben került az al-Kaidához, ahol úgy gondolták alkalmasabb a tömegpusztító fegyver programjuk számára, a kémiai fegyverek és robbanóanyagok gyártására. Egészen az afrikai bombatámadásokig foglalkozott ezzel, amit 1998. augusztusában követtek el tanzániai- és a kenyai- amerikai nagykövetségek ellen. 

Ez változtatta meg a szervezetről alkotott véleményemet. Úgy döntöttem, otthagyom őket. 
Aimen Dean háromszor találkozott Osama bin Ladennel, amellyel kapcsolatban azt mondta: elsőre nem nyűgözött le, másodjára lenyűgözött ugyan, de a harmadik alkalommal már a célpontommá vált. 

Amikor megpróbált bejutni Katarba, elkapták és választás elé állították, vagy a britekkel vagy a franciákkal működik együtt, de az összes opció a kémkedésre vonatkozott. Én a briteket választottam - mondta.

Aimen Dean nyolc éven keresztül kémkedett az MI6 brit titkosszolgálatnak. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ