Cropped landscape
Gazdaság
Véget ér a számlakáosz a hulladékholdingnál
2019-03-2707:43
Hamarosan negyedévente és csak egy számlát kapnak az ügyfelek az NHKV-tól, miután a társaság március végéig szinte teljesen ledolgozza az elmaradásokat. Több mint két és fél millió számlalevelet küldött ki a cég, és csak kevesen éltek a részletfizetés lehetőségével - írja a Magyar Nemzet.
Csaknem teljesen ledolgozta hátralékát, és március végéig – néhány kisebb település kivételével – minden fennmaradt 2017-es és 2018-as számlát kiküld az ügyfeleknek az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Hozzátették: a hátralék döntő részének feldolgozása már az elmúlt év végén megtörtént, amikor két és fél millió számlalevelet küldött ki a köznyelvben kukaholdingnak nevezett társaság. A fizetési felszólítások összesen mintegy 21 milliárd forintról szóltak, és eddig körülbelül 3800-an éltek a kedvezményes és egyszerűsített eljárással igénybe vehető részletfizetési lehetőséggel. Az NHKV biztosította késedelmes számlánként a plusz harmincnapos fizetési határidőt is.

Magánszemélyek esetén a negyedévre eső díj országos átlagban nem éri el a bruttó ötezer forintot. Az ügyfelek legfeljebb annyi számlát kapnak egyszerre, ahány negyedéves elmaradás fennállt. Vagyis a plusz harmincnapos határidőket figyelembe véve az elmaradt számlákat kézhez kapó lakosoknak egy hónapban átlagosan két negyedévi elmaradást kell (vagy kellett a múlt év vége óta) rendezniük. A sajtóosztály közölte: köszönet illeti az együttműködő ügyfeleket, különös tekintettel arra, hogy a helyzet nem az ő hibájukból alakult ki.

Az NHKV eközben értékesíti azokat a vagyonelemeket, amelyek a hulladékról szóló törvény alapján a tulajdonába kerültek. A társaság az értékesítés legegyszerűbb, költséghatékony formáját, az árverezést választotta, az eljárás 2018-ban közel három és fél milliárd forint bevételt eredményezett a holdingnak.

Miután a közelmúltban Pankucsi Zoltán – aki korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkári posztját is betöltötte – lett a cég igazgatósági elnöke, további lényegi személyi változás nem várható. A vállalat új szervezeti és működési szabályzatának kialakítása még tart, valamint a tavalyi évről szóló pénzügyi beszámoló elkészítése is – közölték lapunk kérdéseire.

A társaságnál folyamatban lévő átalakulások azonban nem érintik az egyes régiók hulladékdíjai közti különbségeket, mert azokat jogszabály határozza meg.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ