Cropped landscape
Külföld
Varga Judit: Kihívást jelent, de lehetséges az uniós tengeri határok védelme
2019-03-2718:03
Kihívást jelent, de lehetséges az európai uniós tengeri határok védelme - mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán máltai tárgyalásait követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva.
Varga Judit a nap folyamán villámlátogatást tett Máltán, ahol a szigetország Európa-ügyi miniszterével, Helena Dallival egyeztetett mindenekelőtt migrációs kérdésekről és a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról.
    
Az államtitkár hangsúlyozta: Málta és Magyarország is súlyos problémának tekinti a migrációs válságot, amelyre választ kell adni.
    
Mint mondta, tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy az Európai Unió tengeri határainak védelme a szárazföldi határokhoz képest nagyobb kihívást jelent, de lehetséges. Ezzel összefüggésben kiemelte, a határok mind a szárazföldön, mind a tengeren való megvédésének az az alapja, hogy Európai Uniónak fel kell hagynia azzal a bevándorlási politikával, amely egyfajta meghívásként értelmezhető a menedékkérők számára, akik az életveszélyt is vállalva indulnak Európába.
    
Varga Judit a Magyarország elleni jogállamisági eljárás kapcsán ismertette a magyar kormány álláspontját, miszerint elfogadhatatlan, hogy a jogállamiság leple alatt politikai alapon vonjanak felelősségre egyes tagállamokat. 
    
Egyben reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság visszatér az eredeti szerepköréhez, s az uniós szerződések őreként tartózkodik majd a további politikai nyomásgyakorlástól.
    
Varga Judit kedden Olaszországban tárgyalt. Római tárgyalásait követően telefonon az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: míg Magyarország szárazföldön mutatta meg, hogy a migrációs hullám megállítható, addig Olaszország a tengeren bizonyítja ugyanezt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ