Cropped landscape
Külföld
Tusk: A britek megérdemlik, hogy London részt vegyen az EP-választásokon
2019-03-2711:35
Az uniópárti britek megérdemlik, hogy részt vegyenek a május végén esedékes európai parlamenti választásokon - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitáján szerdán.
Tusk kijelentette, hogy április 12-ig bármi lehetséges Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (Brexit) ügyében. Az Európai Uniónak nyitottnak kell maradnia Nagy-Britannia és állampolgárai felé. Időt kell biztosítania, ha Londonnak arra van szüksége uniós tagságának megszűnését érintő végleges döntése meghozatalához - mondta az elnök, az unió halasztást biztosító engedékenységét bíráló kijelentéseket pedig "elfogadhatatlannak" nevezte.

A kiválás elhalasztása esetén a szigetországnak részt kell vennie az EP-választáson - mondta.

Azt hangoztatta, nem szabad cserbenhagyni azokat a briteket, akik az unióban maradás mellett szavaztak 2016-ban, ahogy azokat a milliókat sem, akik egy újabb népszavazás kitűzése érdekében vonultak utcára Nagy-Britanniában. Úgy gondolhatják, noha európaiak, az Egyesült Királyság nem megfelelő módon képviseli véleményüket - tette hozzá.

A tanácsi elnök kilátásba helyezte azt is, hogy az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek április folyamán újra találkozniuk kell egy Brexitről szóló rendkívüli csúcstalálkozó keretében.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló felszólalásában hangsúlyozta, akár megállapodással végződő, rendezett, akár rendezetlen Brexit estén az Európai Unió mindent megtesz az Ír-sziget stabilitásáért. Ragaszkodik az ír-szigeti fegyveres konfliktus évtizedeit 1998-ban lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás megőrzéséhez, valamint az emberek jogainak biztonságához a csatorna mindkét oldalán.

Kijelentette, Brüsszel tiszteletben tartja a brit nép akaratát, és annak megfelelően cselekszik, ugyanakkor "nem Brüsszelben döntik el", hogy az Egyesült Királyság elhagyja-e az uniót. Itt az ideje, hogy Nagy-Britannia végre döntsön jövőjéről, és elhatározza, melyik utat választja - mondta.

"Nem alkudozunk, ez egy kilépési eljárás, amelynek következményeit Nagy-Britanniának végre vállalnia kell" - fogalmazott.

A Brexit negatív folyamat, amelynek végén mindenki veszít - tette hozzá Barnier.

Az európai uniós tagországok vezetőinek múlt csütörtöki brüsszeli találkozóján kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament a kiválási megállapodást.

Az elfogadott zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi március 29. helyett május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást. Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Az unióban maradó tagállamok leszögezték, nem tárgyalható újra a kiválás feltételrendszerét rögzítő egyezség. Kiemelték, minden egyoldalú vállalásnak, nyilatkozatnak vagy egyébnek összhangban kell lennie ezen dokumentum szövegével és szellemével egyaránt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ