Cropped landscape
Külföld
Sebastian Kurz: Az osztrák kormány nem tolerál egyetlen veszélyes ideológiát sem
2019-03-2711:37
Az osztrák kormány nem tolerál egyetlen veszélyes ideológiát sem, bármelyik oldalról jöjjön is - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár újságíróknak szerdán, a kormányülést követően.
Hozzáfűzte, hogy napirenden van az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) betiltásának a kérdése is, a mozgalom társalapítójánál, Martin Sellnernél a héten tartott a rendőrség házkutatást.

Kurz leszögezte: a törvény teljes szigorával sújtanak le minden szélsőséges eszme hirdetőire, egyúttal hozzátette azt is, hogy a betiltás mérlegelése nem a politikusok, hanem a hatóságok dolga lesz.

Heinz-Christian Strache alkancellár is kijelentette: pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) semmi dolga az IBÖ-vel. Újságíróknak tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ki fognak vizsgálni minden egyes, esetleges osztrák szálat a christchurchi terrortámadással kapcsolatban.

Sellner beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forint) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól, tagadta azonban, hogy az adományon és az azt megköszönő levélen kívül bármilyen kapcsolat lenne közte és a terrorista között.

A házkutatást követően Kurz már szorgalmazta, hogy "a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ