Cropped landscape
Külföld
Palkovics Berlinben: Magyar-német munkacsoport alakul az innovációs együttműködés erősítésére
2019-03-2714:55
Magyar-német munkacsoport alakul a két ország kutatási és innovációs együttműködésének erősítésére - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán Berlinben a német szövetségi kormány oktatási és kutatási miniszterével, Anja Karliczekkel folytatott megbeszélése után.
Palkovics László a közmédiának adott nyilatkozatában felidézte, hogy az együttműködés magasabb szintre emeléséről Orbán Viktor kormányfő és Angela Merkel német kancellár állapodott meg tavaly nyáron Berlinben tartott találkozójukon.
    
A miniszter elmondta: az innovációs ügyekért felelős német kollégájával kötött megállapodás alapján a munkacsoport "nagyon gyorsan" kidolgozza a közös tervek részleteit.
    
Megegyeztek a fő elemekről is, így az intézmények közötti együttműködés támogatásáról, a kutatási és innovációs stratégiák összehangolásáról és az úgynevezett nagy infrastruktúrák esetleges közös működtetéséről - ismertette Palkovics László, hozzátéve: "nem zárjuk ki, hogy létrehozunk egy alapot, amelybe a közös kutatási projektek ösztönzésére mindkét ország betesz egy megfelelő összeget".
    
Tárgyaltak arról is, hogy miként lehet ösztönözni a kis-, és a közepes méretű vállalkozások (kkv) innovációs tevékenységét, amivel kapcsolatban "nagyon sokat tanulhatunk Németországtól" - mondta a miniszter. 
    
Hozzátette: a duális képzési rendszer magyarországi kialakításáról is tájékoztatta partnerét, aki "üdvözölte, hogy a német modelleket vettük át".
    
Mint mondta, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusával röviden beszéltek a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyéről is, amellyel kapcsolatban megerősítette, hogy a magyar kormány támogatja Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti választási csúcsjelöltjének javaslatát bajor partnerek - a BMW autógyártó társaság és a Müncheni Műszaki Egyetem (Technische Universität München) - bevonására.
    
Az elképzelés "megfelel a jogszabályi feltételrendszernek, de a részleteket még ki kell dolgozniuk az érintetteknek" - emelte ki Palkovics László.
    
Hozzátette, hogy szó volt a Magyar Tudományos Akadémiáról MTA) is, amellyel kapcsolatban elmondta: a cél egy olyan kutatóintézeti hálózat kialakítása, amely "szerkezetében az egyébként kitűnően működő német kutatóintézeti hálózatnak felel meg". 
    
Anja Karliczek elfogadta "azt a tájékoztatást, hogy itt nincs szó semmiféle rossz szándékról, sőt egy lényegesen jobb, felkészültebb kutatóintézeti hálózatot szeretnénk létrehozni" - mondta Palkovics László.
    
Ezzel kapcsolatban arról is szólt, hogy kedden Münchenben díszvendégként részt vett az alkalmazott kutatásokkal foglalkozó németországi kutatóintézeti hálózat, a Fraunhofer Társaság (Fraunhofer Gesellschaft - FhG) alapításának 70. évfordulójára rendezett ünnepségen, és elmondta: további bővítést tervez Magyarországon a Fraunhofer Kutatóhálózat, jelenleg arról tárgyalnak, hogy miként lehet intézményi együttműködési formákat kialakítani az autóipar támogatására az ágazatot tekintve fontos városokban, például Győrben, Debrecenben és Kecskeméten. 
    
Rámutatott: az utóbbi évek munkája révén a magyar fejlesztőmérnökök teljesítménye és a hazai kutatás-fejlesztési "ökoszisztéma" világszínvonalú, és ennek tulajdonítható, hogy már nemcsak gyártóbázist kiépítő autóipari cégek jelennek meg Magyarországon, hanem olyan társaságok is, amelyek kutatás-fejlesztési tevékenységet kívánnak végezni. Ilyen például a Continental és a Jaguar.
    
Elmondta, hogy a müncheni rendezvényen megbeszélést folytatott az MTA-ról az egyetemi intézményrendszeren kívüli kutatóintézeteket összefogó Leibnitz Társaság (Leibniz-Gemeinschaft) vezetőjével, akinek elmondta, hogy "nem teszünk mi mást, mint amit a német kormány is megtett az ország egyesítése után, 1991-92-ben, jelesül átgondolta azt, hogy jól működik-e a keletnémet akadémia, amely ugyanolyan szerkezetű volt, mint a magyar".
    
Ennek az elemzésnek az volt az eredménye, hogy a szocializmus évei alatt létrejött intézményrendszert "gyakorlatilag egy év alatt teljesen átalakították", aminek eredményeként ma Németországban "a világ egyik legjobb kutatási rendszere működik".
    
Kiemelte, hogy a Leibnitz Társaság vezetője végül felajánlotta, hogy tanácsokkal és esetleg később másfajta szerepben is részt vesz a magyarországi kutatóintézeti hálózat fejlesztésében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ