Cropped landscape
Külföld
Manfred Weber: Nem kaphatnak EU-s támogatást EU-ellenes pártok
2019-03-2711:44
Nem szabad európai uniós (EU-) forrásból pénzt adni EU-ellenes pártoknak, és valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia pénzügyi forrásait Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje szerint.
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Die Welt című lap hírportálján szerdán megjelent összeállításban kiemelte, hogy nem kaphatnak többé támogatást EU-s forrásból az EU "szétrombolására törő pártok", mint a Nemzeti Tömörülés nevű francia és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német jobboldali ellenzéki párt.

Bírálni természetesen lehet Európát, "de az egész világon nincsen olyan intézmény, amely annyira naiv, hogy saját ellenfeleit finanszírozza" - mondta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az "Európa-ellenes pártok EU-pénzből fizetik a választási kampányaikat, akcióikat és plakátjaikat, amelyek célja az EU felszámolása".

Aláhúzta, hogy az EU-ban működő valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia finanszírozási forrásait, és "törvénnyel kell tiltani, hogy európai pártok bármiféle pártfinanszírozást elfogadjanak az EU-n kívülről".

Mint mondta, "nyomasztó és riasztó", hogy egyes pártok politikája harmadik országokból - EU-n kívüli államokból - érkező anyagi támogatás hatására formálódik. Európának gondoskodnia kell arról, hogy ne határozzák meg politikáját "külső erők, mint az orosz és az iráni vezetés, vagy a venezuelai Maduro-kormány" - mondta Manfred Weber.

A Die Welt felidézte, hogy a Marine le Pen vezette Nemzeti Tömörülés elődszervezete, a Nemzeti Front a legutóbbi, 2014-es EP-választás idején 9,4 millió euró (3 milliárd forint) kölcsönt vett fel egy orosz banktól a választási kampány finanszírozására, miután francia bankoktól nem kapott hitelt. A Mediapart nevű francia oknyomozó portál szerint a kölcsön nagyobb összegű is lehetett, 40 millió eurót tehetett ki. 

A lap hozzátette, hogy az észtországi hírszerzés egy néhány hete elkészített jelentése szerint a moszkvai vezetés valószínűleg megpróbál majd beleavatkozni az EP-választásba, azzal a céllal, hogy minél több képviselői helyet szerezzenek oroszbarát vagy EU-szkeptikus erők. Főleg németországi, franciaországi és olaszországi pártok lehetnek "érdekesek" a Kreml számára, mert ez a három ország állítja ki az EP tagjainak csaknem egyharmadát - írta a Die Welt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ