Cropped landscape
Külföld
Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja
2019-03-2706:11
Súlyos pénzbüntetést kapott egy párizsi házaspár a hétvégén, miután olyan ruházatban jelentek meg a közterületen, amelyen a sárgamellényesek egyik politikai javaslata szerepelt.
Kritikusok szerint aggasztó tendencia kezd kirajzolódni Franciaországban, már ami a szólásszabadság jogának csorbítását illeti, ugyanis egy francia házaspárt pusztán a ruházatukon lévő feliratok miatt büntettek meg Macron rendőrei Párizsban. Sajtóértesülések szerint a fiatal pár a Diadalív közelében sétált olyan ruházatot viselve, amelyen a következő – a hatóságok szerint „tiltott" – állásfoglalás volt olvasható: "Igent a RIC-re, támogatom a polgári kezdeményezésű népszavazásokat."

A "RIC"-ként elhíresült kezdeményezést a francia sárgamellényesek tűzték napirendre, melynek keretében a polgárok adott esetben a francia nemzetgyűlés nélkül is 
  • el tudnának fogadtatni (vagy törölni) bizonyos törvényeket;
  • kezdeményezhetnének népszavazást;
  • visszahívhatnának olyan politikusokat, akik nem teljesítették ígéreteiket.
A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a házaspárt azért kellett fejenként 135 euró (kb. 43 ezer forint) értékben pénzbüntetés megfizetésére kötelezni, mert a környéken betiltásra került egy, a sárgamellényesek által bejelentett demonstráció – a házaspár ruházata pedig „összeférhetetlennek minősült" ezzel a tiltással. 

Visszaéltek a hatalmukkal [...], már nincs jogunk ahhoz sem, hogy kifejezzük a véleményünket. Még fel is ajánlottuk, hogy levesszük a pulcsijainkat, de nem érdekelte őket
– magyarázta az eset kapcsán Jerome és Beatrice.

Nem csoda, hogy Macron rendőrei foggal-körömmel igyekeznek minden olyan motívumot, megmozdulást vagy eszmét betiltani, ami a sárgamellényesekhez kötődik, ugyanis egy januári felmérés szerint a francia lakosság hatalmas többsége (80%) támogatja a RIC-kezdeményezésben foglalt indítványokat.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ